Представители на Европейската баптистка федерация посети Главно мюфтийство

В периода23-27 септември 2015 година  Европейската баптистка федерация проведе годишната си конференция. За първа година срещата се състоя в столицата. 

Събитието успя да събере повече от 150 делегати от около 50 държави в  Европа и Близкия изток –лидери на националните баптистки общности, пастири, духовни служители, богослови, университетски преподаватели, юристи и хуманисти.

Темата на конференцията тази година е „Обичай странника”– ценност, която е от изключително значение в съвременността на бежански кризи, миграционни проблеми в Европа и липса на търпимост в обществото. В рамките на конференцията се проведе и консултация на тема “Свобода на религията и вярата”. 

Домакинството на София е признание за историческата роля на града като място на мирно съществуване и взаимодействие между различни етноси и религиозни общности, както и за настоящите усилия за разбирателство и свобода на вероизповеданията. 

На 28 септември делегацията посети Главно мюфтийство. Гостите бяха посрещнати от заместник-главния мюфтия БиралиБирали.

Той представи мюсюлманската общност, дейността и проблемите, с които се срещат представителите й.В хода на разговора беше заключено, че е необходимо заедно да положим усилия за постигане на разбирателство и свобода на изповеданието.

Групата, посетила Мюсюлманското изповедание, бе водена от пастир Теодор Опренов, който сподели, че за взаимното опознаване са необходими по-чести лични срещи, отколкото някой да представя другия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.