229 души станаха хаджии под ръководството на Главно мюфтийство

По официални данни на Централния статистически и информационен институт на Кралство Саудитска Арабия тази година 1 952 817 души, от които 567 876 от Саудитска Арабия, а останалите 1 384 941 извън кралството, са осъществили поклонението хадж – една от петте основи на исляма и задължение на всеки вярващ, който отговаря на необходимите религиозни, физически, финансови и административни изисквания. 

По време на хаджа в свещените земи са пристигнали хаджии от 164 държави, като по-голямата част от тях (1 334 227) са осъществили пътуването си със самолет, 37 771 с автобуси и коли, а останалите 12 923 са пътували с кораби. В полово съотношение броят на мъжете-хаджии е 54 процента, а на жените 46 процента. 

Малка капчица сред почти двумилионната извадка на мюсюлманската общност по света бяха 229-те души, които успешно приключиха изпълнението на поклонението хадж, доверявайки се на организацията на Главно мюфтийство. Същинската част на ритуала приключи без да има смъртен случай или сериозно заболяване на хаджиите. 

Отсега нататък до 14 октомври, когато е завръщането от свещените земи, предстоят посещения в Мекка и околността, посещения в Медина, свободни посещения на Кябе, както и религиозни програми и лекции. 

За успешното осъществяване на поклонението се грижи организационен екип от 11 души – мюфтии, имами, теолози и медицински служители.

По информация на отдел „Хадж” на Главно мюфтийство сред българските хаджии броят на жените е 137, а на мъжете – 92. Тази година най-възрастните български хаджии са Мехмед Шехов (83 г.) от област Благоевград и Рафие Халил (81 г.) от област Кърджали, а най-младите са Иззет Кадир (24 г.) и Фатиме Салях (25 г.) от Пловдивско. Средната възраст на хаджиите е 58,5 г., която за миналата година е била 57.  

Най-много хаджии от страната има от районните мюфтийства Кърджали, Айтос и Смолян. За да участват в поклонението всеки хаджия заплаща 2900 евро за осигуряване на транспорт, храна, хотел, палатки, такси и др. Допълнително се заплащат по 127 долара за закупуване и заколване на курбан, което е едно от задължителните ритуали за хаджиите извършващи хадж-теметту.

Освен курбаните на хаджиите в байрамските дни в Мекка са заколени допълнително 67 курбана, дарени на Главно мюфтийство от мюсюлманите в страната с условието дарението им да бъде изпълнено в Мекка. Заколването на курбаните е осъществено от екипите към проекта „Адахи” на Ислямска банка за развитие, в рамките на който се колят около 1 милион курбани и се раздават на бедните в Мекка и Медина, както и на бедните хора в мюсюлмански страни като Бангладеш, Мали, Сомалия, Судан и други азиатски и африкански страни.    


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.