Международна конференция посветена на постиженията на „златния век” на ислямската цивилизация

В рамките на Международната година на света и световните технологии в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж е проведена международна конференция, посветена на постиженията на „златния век” на ислямската цивилизация, а също така и за живота и творчеството на Ибн ал-Хайсам.

На конференцията са изнесли доклади известни учени по история, наука и международни експерти в областта на науката, технологийте и образованието, съобщава OnIslam.net.

Техните лекции са позволили на гостите на конференцията – учени, специалисти и публика да научат за историята на Исляма и да се запознаят със съвременните тенденции и задачи на научно-изследователската дейност в арабоезичните, ислямските и други страни на света.

В ХХI Век познанията за света играят важна роля в живота на човека, както и науките свързани с упознаването на света. Не случайно темата на Международната конференция на ЮНЕСКО се явява наследството на ислямската цивилизация и пионера на съвременната оптика Ибн ал-Хайсам, чиято новаторска книга „Книга за оптиката е излязла от печат в 1028 година. 

Към конференцията е организирана изложба на която са представени копия от ръкописи на средновековни учени. Друга експозиция е посветена на трудовете на учените от „златния век” на Исляма.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.