Главния мюфтия честити на всички мюсюлмани празникът Курбан байрам

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Уважаеми сънародници,

На прага сме на курбан байрам, празникът който е характерен с жертвоприношения, което  сближава хората. Сближава ги защото жертвените животни са израз на всеотдайност пред Всевишният Аллах.  Ето защо курбанът не е самоцел, а израз на подчинение и смирение пред Аллах Теаля.

Този празник е характерен и с изпълнението на свещеното поклонение хадж. Една част от мюсюлманите прекарват байрама на Арафат и Мина, като се молят както за себе си, така и за близките и роднини, а също така и за всички хора, които са в беда и нещастие. Целта на вярващите  по време на този празник е, да достигнат до благоденствието на Аллах и да се докоснат до милостта Му.

Това е празникът, който дава надежда на отчаяните и сила на слабите, но също така  напомня на всички, че добрините са  в основата на щастието и прогреса. Следователно всички трябва да бъдем по-добри едни към други и да си подадем ръка в трудните моменти които ни поднася съвремието.

Нека се обърнем с молба към Аллах Теаля, да се смили над нас и да ни напъти, за да намерим щастие в този и отвъдния живот.

Да ви е честит Курбан Байрам.

 

Bayraminiz mubarek olsun vesselam...

 
 

© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.