Главния мюфтия: Искрената молитва на хаджиите е достатъчна награда за организаторите 

„Хаджът е събитие в човешкия живот, което той не би могъл да осъществи, ако не получил покана от Всевишния, за посещение на свещените земи и извършване на Хадж. Искрената молитва на хаджиите е достатъчна награда за Вас оргаизаторите на свещеното пътуване”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи пред организаторите на поклонението Хадж т.г. 

В организираното от Главно мюфтийство поклонение участват 228 хаджии от които 15 души са длъжностни лица отговорни за благополучното осъществяване на богусложението. 

По думите на главния мюфтия Хаджът е свързан освен с духовното извисяване и пречистване на душите на поклониците, но така също той е тежко физическо изпитание.  Именно тук се изискват неимоверни усилия от ръководителите на групи, кото полагат усилия, за да бъде извършено поклонението безупречно от всеки един хаджия. Този процес не е лесен свързан с много безсънни нощи и разправии в търсене на точното решение. Саудитска Арабия е страната, която за порядъка от една седмица е длъжна да обезпечи  пребиваването, транспорта и изхранването на над 5 милиона души на едно място. 

„Най-отличителния белег на поведението на хаджиите с което те се въоръжават, за да не се допускат ексцесии и конфликти е „сабър я хаджи” (търпение я хаджи).  Всъщност тук се крие и разковничето на поклонението, търпението извайва душата на хаджиите и ги прави снизходителни към всичко и всеки”, посочи главния мюфтия.

Според духовния лидер няма страна по света, която да има подобен опит, а именно да успее да приеме и организира над  5 милиона души на едно и също място. Това става възможно и с обединителния дух, който всеки мюсюлманин носи в себеси. Идвайки на поклонение той е с ясното съзнание, че ще се срещне с много и различни нрави и характери, но всеки от тях поставя на преден план търпението в името на обединението на мюсюлманската общност и благополучното осъществяване на Хаджа. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.