В Шумен отбелязаха 25-годишнината от второто откриване на СОДУ „Нювваб“

На 15.09.2015 година с тържествена програма беше открита новата 2015/2016 учебна година в СОДУ „Нювваб” в град Шумен. Заедно с това бяха отбелязани и  25 години от второто откриване на шуменското духовно училище.
Гости на тържеството бяха районни мюфтии, бивши директори, преподаватели и ученици на СОДУ „Нювваб”, кметове и народни представители. Поздравления по случай празника бяха поднесени от районния мюфтия на град Шумен Месут Мехмедов, Хюсеин Карамолла – началник на отдел „Образование“ към Главно мюфтийство, Осман Исмаилов – бивш директор и от Улви Ата – атеше по социалните въпроси към посолството на Република Турция у нас.   
В случай че ви е интересна историята на шуменското духовно училище, може да прочетете по-надолу.
Всичко започва в началото на миналия век, когато в края на балканските войни, на 29 септември 1913 година, е подписан мирен договор между българската държава и Османската империя, който включва т.н. „Споразумение за мюфтиите“. Този документ разглежда въпроса за мюфтиите обстойно и предвижда създаването на устав за организирането на дейността на Главното мюфтийство.
Избухването на Първата световна война възпрепятства реализирането на залегналите в документа намерения. Едва на 23 май 1919 година е взето решение да се създаде институция за уреждане на религиозните въпроси, което се публикува в държавен вестник на 26 юни 1919 година. В документа „Устав за управление и организация на религиозните институции на мюсюлманите в България“ се предвижда основаването на духовно училище за създаване на местни кадри. Със заповед на главния мюфтия Сюлейман Фаик Ефенди от 12 юни 1920 година се създава комисия, която да подготви правилника за вътрешния ред  и учебната програма на духовното училище. Членовете на комисията са единодушни, че освен духовни лица, училището трябва да подготви и учителски кадри. Дебатите по учебната програма на духовното училище стават причина за концептуалното разделение между участниците в комисията. Обособяват се няколко групи, едната от които настоява да бъдат обучавани религиозни лидери, които да са в крак с научните достижения на времето. Друга група ,представена от журналисти, се обявява против религиозния елемент и подкрепя светския модел на образование.
На фона на тези спорове, в периода 1922-1923 година мюсюлманското духовно училище „Нювваб“ отваря врати. Учебната програма на „Нювваб“ е създадена в унисон с принципите на най-модерните за времето си образователни институции и предвижда изучаването на Коран, арабски език, Ислямско право, Ислямско богословие, Ислямска история и Математика, Ботаника, География, Български език, История на България, История на мюсюлманската общност, Турска литература, Калиграфия и естествени науки. През 1933 година, когато училището получава статут на гимназия, към програмата се добавят предмети като Педагогика, Физическо възпитание и Музика.
На 18 октомври 1930 година, при откриването на тригодишното висше училище, бива заложено изучаването на Ислямско религиозно право, Икономика и Правни аспекти на управлението. През 1949 година се премахва изцяло изучаването на религия, а училището приема името турска гимназия „Назим Хикмет“.
Директорския пост в „Нювваб“ са заемали високообразовани и уважавани личности като Емруллах  Ефенди, Юсуф Зияеддин Езхери и Ахмед Хасан Давутоглу. По-късно, когато училището придобива статут на гимназия, директор  става Бейтуллах Шишман. Преподавателският екип включва 36 преподаватели, сред които трима българи, шестима учители от Турция, а останалите - български турци. През 1950 година, при изселническите вълни, много значими личности като Ахмет Давутоглу, Осман Кескиоглу, Хафъз Назиф Конук, Исмаил Езхерли, Осман Кълъч, Халил Али Осман Айдоуду също заминават за Турция, където започват да работят за различни авторитетни институции. През 1950 година духовното училище „Нювваб“ е закрито напълно.
През 1990 г. СОДУ „Нювваб” отново отваря врати. От второто му откриване до днес средното си образование в училището са получили около 500 ученици.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.