Районните мюфтийства на Айтос и Разград проведоха работни срещи с имамите

17.09.2015година (четвъртък) беше денят, в който се проведоха работни заседания с имамите от айтоско и и разградско.
Районно мюфтийство – Айтос проведе работната среща с  имамите от областта в джамията на село Зайчар, община Руен.
Срещата започна с четене на айетиот Свещения Коран и отправяне на приветствие от страна на районния мюфтия Селятин Мухарем. Последният запозна имамите с дневния ред на срещата. В рамките на срешата беше обсъдено провеждането на летните коран-курсове, на кампанията „Седмица на ислямското образование“, подготовката за празника Курбан Байрям и абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани“. Освен всичко изброено по-горе бяха дискутирани и други теми, засягащи дейността на имамите по населените места.
Срещата приключи с отправяне на дуа за починалия на 01.09.2015година колега на служителите в айтоското мюфтийство Хасан Вейсел.
В работното заседание, проведено от Районно мюфтийство – Разград ,освен имамите от цялата област, участие взеха още Халил Ходжов, началник на отдел „Иршад” към Главно мюфтийство, Угур Емироглу, аташе по социалните въпроси към Генералното консулство на Република Турция в град Бургас, и гост-имамът от Турция Музейр Чуллук.
Заседанието се проведе в  джамията „Ахмед бей” на областния град. Срещата започна с прочит на пасажи от Коран-и Керим от Алчън Чолмехмед, имам на село Острово. След това имамът на град Разград Шакир Ахмедчиков направи кратка лекция на тема „Един айет,един хадис”, засягаща фазилета на месец Зилхиддже (хадж и курбан).
Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля приветства гостите и имамите и ги запозна с основните теми, една от които бе подготовката и организацията за празника Курбан Байрям. Анализирано беше протичането на месец Рамазан, посещенията по населените места, също и посещенията по населените места на гост-ваиза от Турция Фатма. Отчетени бяха събраните средства за фонд „Ислямско образование”,както и летните коран-курсове по населени места. Сред засегнатите на заседанието въпроси още бяха Хадж2015, организацията на годишни коран-курсове, набиране на ученици за духовните училища, абонаментът за списание „Мюсюлмани” за 2016 година, както и други актуални теми.
В своето изказване към имамите Халил Ходжов поднесе поздрав от името на главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, акцентира върху подготовката на имамите и работата им с младите, сближаването им с джемаата.
В приветствието си Угур Емиролу акцентира на братството и взаимопомощта, която ни е нужна повече от всякога при това динамично ежедневие.
Музейр Чуллук пък даде наставления за четенето на байрамското хутбе  и изпълнението на байрамския намаз, както и за вааза, който трябва да направят имамите между сабах намаз и байрамския намаз в деня на празника. На всички имами бяха раздадени байрамски хутбета.
В края на срещата районният мюфтия благодари на всички имами за усърдието и труда, който полагат в ежедневната си работа.
Срещата приключи с дуа,отправена от Юджел Хайредин, имам на град Исперих.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.