Религиозно-просветни дейности на мюсюлманското изповедание през месец рамазан 2015 г.

Главно мюфтийство отдава голямо значение на религиозно-просветната дейност, защото тя е същинската му отговорност и функция. В изпълнение на своите функции Главно мюфтийство в качеството си на висш ръководен орган на изповеданието особено набляга на тази дейност през месец рамазан, който крие в себе си голямо духовно богатство. Месец рамазан е месец на духовно възпитание, което се постига чрез обучение, наставление и приложение на практика на наученото.
Месец рамазан е различен от останалите месеци, поради факта че в него мюсюлманите изпълняват изпълняват четири от петте основи на исляма(шехадет, намаз, оруч, зекят) и се подготвят за изпълнението на петата основа (хадж). Тази му специфика дава отражение на поведението на цялата мюсюлманска общност в посока по-стриктно съблюдаване на мюсюлманските принципи. През този месец вярващите спазват постите оруч, нараства броят на мюсюлманите, които изпълняват намаза по-стриктно. В рамазана хората стават по-добри и по-състрадателни, раздават по-често милостиня, подкрепят слабите, бедните и нуждаещите се, четат Коран, изпълняват повече намаз от останалото време, участват в организиране на просветителни беседи, а и посещението е по-масово.
През месец рамазан в страната ни някои джамии, които през другото време са затворени, отварят вратите си и радват сърцата на вярващите, които търсят духовна утеха и спокойствие. Почти във всяко населено място се изпълнява специфичният за този месец теравих намаз, дори ако няма джамия и месджид мюсюлманите се организират и отиват в други близки населени места или пък обособяват място за това специално за свещения месец.В около 1150 джамии и месджиди в България се изпълнява теравих намаз.Независимо, че този намаз не е задължителен, изпълнява се късно през нощта и е дълъг (след 23.00 часа и продължава около 1 час), мюсюлманите му отдават специално значение, защото традиционно се изпълнява колективно и това укрепва братството и взаимопомощта между мюсюлманите.
През този месец религиозният живот на мюсюлманите става по-интензивен. Служителите в джамиите и месджидите изнасят по-често лекции и дават наставления за важността и оползотворяване на времето, за отношението към родителите, за отношението към малките и възрастните, за състраданието и взаимопомощта, за междусъседските отношения, за важността на добрите дела, за това  човек да се пази от греховете, да спазва правата на другите, за честта, достойнството и морала. През този месец акцент се поставя на следните въпроси: Търпението, прехранването с хелял (позволени) и чисти храни и питиета, значението на образованието и особено обучението в Коран курсовете, които в определен период съвпадат с месец рамазан.
- В около 350 от тях се чете мукабеле (колективен прочит на целия Коран) като над 150 от тези четения се ръководят от жени-ходжи.
- В около 400 от джамиите ежедневно се изнасят проповеди, а в останалите веднъж в седмицата или най-малкото веднъж в месеца.
- През последните 10 дни на месец рамазан десетина големи джамии в страната ни ще работят 24 часа в денонощието, в тях ще се осигурява храна за ифтар и сахур за спазващите на изискването итикяф, което е едно от най-висшите форми на духовно уединение, повелено от Мухаммед (с.а.с.).
- Всяка година Главно мюфтийство определя минимума за даване на задължителната милостиня зекят, който се нарича нисаб и минималната специфична за рамазана задължителна милостиня фитре, които се дават на бедните, нуждаещите се, учениците и студентите и т.н. На 15 юни 2015 г. на свое заседание Комисията по фетва към Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманското изповедание определи количеството за нисаб за този рамазан като 4280 лева, а садаката фитре най-малко 4 лева на човек.
- По случай Нощта Кадир (27-ата нощ на месец рамазан) ще се организират специални религиозно-културни програми и чествания почти във всички джамии, но особено богати ще бъдат програмите в централните джамии като София, Пловдив, Шумен, Сливен, Кърджали, Силистра, Рудозем, Русе, Добрич, Мадан, Айтос, Велинград, Велико Търново и др.  
- В населените места, където има недостиг на имами, т.е. няма такива, се изпратиха ученици, студенти и курсисти от Висшия ислямски институт, средните общообразователни духовни училища и двата едногодишни курса за имами в Устина и Шумен.
- За първи път в страната ни идва студент от мюсюлманската общност в Русия, който ще бъде стажант в мюсюлманските джамии.
- Традиционно през месец рамазан в страната ни служат 30 проповедници от Република Турция, които са официално командировани от тяхната върховна религиозна институция Диянет. За първи път тази година 2 от  гост-проповедниците са жени.
- През този рамазан се набляга на дейността сред жените, тъй като от тяхна страна има по-голям интерес към религията и в повечето случаи те са по домовете си, а мъжете на гурбет.
- Започна кампания за обогатяване на библиотеките на мюсюлманските домове. В тази връзка на 150 семейства се осигуриха, а на още 150 ще се осигурят безплатно превод на Корана, ислямско вероучение и житието на Мухаммед (с.а.с.).
- Заедно с това се обяви специална рамазанска промоция на изданията на Главно мюфтийство.
- Тази година особен акцент ще се постави на летните Коран курсове, за които се прави сериозна подготовка. По предварителни данни планира се в страната да бъдат организирани малко над 700 летни Коран курса, които да бъдат посещавани от на 10 000 ученика. Миналата година броят им беше съответно 674 на 9000. С участието си там децата ще научат основните неща, които трябва да знае един мюсюлманин.
- Мюсюлманите през този свещен месец се стараят да извършват максимално добрини, за да спечелят задоволството на своя Създател. Традиционно последната седмица на месец рамазан –10-16.07.2015 г. – е обявена за Седмица на ислямското образование.  През нея ще се организира Кампания за подпомагане на ислямското образование в България, в която се включват голяма част от мюсюлманските настоятелства. С набраните средства от мюсюлманите се осигуряват стипендии за ученици и студенти, издаване на книги и брошури, провеждането на семинари, заплащането на хонорарите на преподавателите по предмета „Религия-Ислям“, покриване на спешните нужди на трите средни общообразователни духовни училища и ВИИ, летните Коран курсове и др. образователни дейности.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.