Държавният глава: Силата на обществото е в солидарността и подадената ръка към онези, които са в нужда

„Силата на обществото е в солидарността и подадената ръка към онези, които са в нужда, към всички, на които съдбата е отредила изпитания и предизвикателства.“ Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев преди началото на вечерята ифтар, на която държавният глава е домакин по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Росен Плевнелиев подчерта, че този дълбок израз на уважение към традициите на българските мюсюлмани се е утвърдил като една от добрите инициативи на президентската институция. Във вечерята ифтар взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи ,представители на традиционните вероизповедания в България, народни представители, представители на дипломатическия корпус, учени, хора на изкуството и семейства, прогонени от войната в Сирия.
 Държавният глава благодари на всички, които с участието си във вечерята ифтар отново са доказали, че в България и празниците, и трудностите са споделени и че заедно, обединени и уважавайки многообразието, градим своя общ дом. „Множество са примерите, в които български граждани, независимо от тяхната религиозна принадлежност, заедно преодоляват трудностите на ежедневието, житейските несгоди и бедствия“, посочи още президентът. "Така както мюсюлмани и християни от село Нови извор, Асеновградско, наскоро заедно възстановиха православен храм или както в началото на май в Кърджали районният мюфтия и енорийският свещеник организираха общоградски курбан за здраве“, заяви държавният глава.
 Президентът припомни, че само преди дни е наградил с орден „За гражданска заслуга“ български граждани, изповядващи исляма, които в най-мрачните години на тоталитарния комунистически режим са имали смелостта и достойнството да се борят за спазването на основните човешки права. „Техният подвиг е пример и доказателство, че и най-страшното зло може да бъде предотвратено, ако съпротивата срещу него е достатъчно активна и категорична, че ако хора от различни религии, с различен етнически, културен и социален произход, с различни политически възгледи се обединят и категорично кажат „Не“ на омразата“, подчерта президентът.
 Росен Плевнелиев заяви, че застава на страната на истината и против забравата и че мрачните страници от миналото не трябва да бъдат изтривани, а изучавани и помнени. „Убеден съм, че гражданската солидарност няма религия и етнос, че тя е най-прекият път към разбирателството и опазването на демократичните принципи за толерантност и взаимно уважение“, подчерта още в изказването си държавният глава.


Главния мюфтия: Този ифтар ясно показва зрелостта и силата на плуралистичната демократична структура на страната ни


„Ползвам се от случая да отправя сърдечни благодарности към Президента Росен Плевнелиев и към ръководената от него институция, за това че в първия ден на свещения за ислямския свят месец Рамазан  ни събра на вечеря-ифтар, която е повод за укрепване на братството помежду ни”, заяви в своето слово главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
По думите му този израз на приветствие, зачитане и защита на всички граждани на България, без разлика на религиозна принадлежност, от страна на Президента Плевнелиев е достоен пример, който ще бъде високо оценен.
„Чрез Вашето безспорно лидерство, тази вечеря-ифтар, която символизира добрите взаимоотношения, духа на солидарност и равенство помежду ни, основаващо се на толерантността между всички български граждани, показва зрелостта и силата на плуралистичната демократична структура на страната ни”, каза още главния мюфтия.
Според духовния лидер организираната под патронажа и домакинство на президента вечеря-ифтар отправя изключително важни послания за приятелство, толерантност и съпричастност не само към мюсюлманския свят, но и към целия български народ, и се посреща с удовлетворение от българските мюсюлмани.  

Мисията на религията е да напътства хората за достигане на идеала за нравственост и мир чрез вярата

„Светът и човечеството преминават през много динамичен и променлив период. Предизвикателствата, пред които се изправяме в XXI-ви век са много и от различно естество. За тяхното преодоляване повече от всякога изпитваме нужда от солидарност, разбиране, толерантност и помирение. В такива периоди пътеводната роля на религиозните убеждения, моралните и социални ценности придобиват по-голямо значение. Мисията на религията е да напътства хората за достигане на идеала за нравственост и мир чрез вярата.  Да вдъхне взаимно уважение, обич и разбиране”, посочи главния мюфтия.
По думите му мисията на религиозните дейци е да представят религията пред обществото в най-чистия й вид, по най-разбираем за тях начин. За да има успех такава дейност, е важно да бъдат укрепени взаимната обич, уважение, толерантност и разбиране. Естествено най-голяма отговорност трябва да поемат религиозните водачи, които имат за задача да се справят с не малко трудности. Трябва да се посочи обаче, че когато религиозните водачи изпълняват своите задачи и указват пътя на религиозните общности, съществуващите проблеми в областта на религиозните свободи също трябва да бъдат решени. Именно в решаването на тези проблеми е от значение съдействието на държавата и правителството. Защото решаването на проблемите е невъзможно, ако няма споделено разбиране, добронамереност и взаимопомощ.

„Ползвайки се от случая, бих искал да изразя вярата си, че с далновидното отношение от страна на Президента, проблемите, пред които са изправени мюсюлманите в България, ще намерят своя път за разрешаване. В този смисъл, бих искал да подчертая, че тази вечеря-ифтар ни окуражава”, посочи д-р Мустафа Хаджи.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.