Директора на дирекция „Вероизповедания“ участва в заседание на ВМС

На 2 юни 2015 г. в гр. София, Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) проведе редовно заседание. По покана на председателя на ВМС Ведат С. Ахмед гост на заседанието бе Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет.
По време на заседанието приветствени слова бяха произнесени от председателя на ВМС, главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и г-н Емил Велинов. На заседанието се обсъдиха взаимодействието между Мюсюлманско изповедание и дирекция „Вероизповедания“. Отбелязани бяха редица проблеми, които отделни структури на Изповеданието срещат при осъществяването на дейността си и които могат да се отстранят със съдействието на Дирекцията. Директорът обеща, че Дирекцията ще продължи да оказва съдействие на Изповеданието в рамките на своята компетентност. Г-н Ахмед благодари на госта и пожела между двете институции да има по-добро сътрудничество в името на обществения мир и му подари копие на картина на Златю Бояджиев, на която са изобразени пловдивските джамии и благотворителната дейност, развиваща се около тях.
Извън срещата с г-н Велинов членовете на ВМС разискваха важни теми като Националната кампания за популяризиране на предмета „Религия-ислям“ в училищата, подготовката на летните Коран курсове и предстоящия свещен месец Рамазан. Набелязани бяха редица мерки, които да повишат нивото на курсовете и да се повиши интереса към предмета „Религия-ислям“. Също така се приеха нормативни правила за функциониране на Фонд „Зекят“ и „Садака“, които се учредиха на предишното заседание на ВМС. Не на последно място се обсъди решението на Апелативния съд по отношение на воденото дело за правоприемство, касаещо вакъфските имоти и спекулациите по този казус, появили се по медиите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.