Главния мюфтия прие министъра на вътрешните работи на Турция

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи прие министъра на вътрешните работи на Република Турция  Себахатин Йозтюрк и придружаващата го делегация в Главно мюфтийство. 

„Турция и България са две суверенни страни, но вашите сънародници изселилисе в Турция са най-показателния факт за живата връзна между двата народа. Те са и ще продължават да бъдат естествен мост между нашите две страни”, каза при посещението си в Главно мюфтиство турския вътрешен министър Себахатин Йозтюрк. По думите му те силно се интересуват от качеството на живот на българската мюсюлманска общност и вярват, че те все повече ще се ползват от демократичните цености както на страната, така и на Европейския съюз. 

„За нас е изключително важно да съхраним правото на нашите съграждани да изповядват свободно своята религия необезпокоявани макар, че през последните години крайно десни политически сили си позволяват да се заиграват с религиозните убеждения и светини на мюсюлманите”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. По думите му духовната връзка между гражданите на двете страни е важно средство за по ефективното сътрудничество в различни области.  По отношение на духовната сфера главния мюфтия изтъкна, че Главно мюфтийство и Председателството на религиозните въпроси в Турция са в едно много добро съвместно сътрудничество с качествена визия за бъдещето. 

Протоколната среща приключи с размяна на подаръци и от двете страни.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.