Главния мюфтия прие мюфтията на Истанбул

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи прие мюфтията на Истанбул проф. д-р Рахми Яран и придружаващата го делегация на 16 май т.г. в Главно мюфтийство. Истанбулския мюфтия бе в България по повод честването на святата Нощ Мирадж в столичната джамия „Кадъ Сейфуллах Ефенди”. 

„С истанбулското мюфтийство сме в най-интензивни отношения в сравнение с останалите във вашата страна, но то за нас има висока стойност и поради факта, че е наследник на седалището на Шейх-юл ислама в миналото. Още при създаването на Главно мюфтийство в България то е прието и потвърдено от институцията на Шейх-юл ислама в Истанбул”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по време на срещата с мюфтията на Истанбул. По думите му тази духовна връзка ни дава основание да разширеяваме обхвата на нашето сътрудничество и да черпим взаимно от двустрания опит.

„Ислямът и делата в името на Всевишния Аллах са онези, които свързват всички мюсюлмани по света и то само и единствено в името на Неговото задоволство. Ислямът е онзи който успокоява сърцата и ни дава сили да продължим”, каза истанбулския мюфтия проф. Д-р Рахми Яран. Според него макар, че на широката публичност исляма е представен не в неговия автентичен вид това не трябва да ни сломява. Именно религиозните дейци са призвани да представят  високо моралните устои на религията въпреки мощната антипропагандна машина. В този смисъл Главно мюфтийство в България е именно институцията, която със своите усилия би могла да допринесе за спокойствието, хармонията и мира, както на мюсюлманите така и на цялото българско общество. 

Двамата религиозни лидери са убедени, че поведението на мюсюлманите трябва да следва мирния и демократичен подход при отстояването на своите ценности и решаването на възникналите проблеми.  

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.