Четиридесет и две деца станаха повод за тържество в гр. Рудозем

Публично рецитиране на знамения от Свещения Коран от 23 момичета и 19 момчета на възраст между 6 и 14 години стана повод на 19.04.205г. в гр. Рудозем да настане един своеобразен празник. Проведеното Хатим-тържество бе по инициатива на родителите на децата, които бяха направили първия прочит на Свещения Коран и осъществено със съдействието на Мюсюлманско настоятелство гр. Рудозем и Районно мюфтийство – Смолян.
Събитието, което се състоя пред Централната джамия в гр. Рудозем събра над 5000 души мюсюлмани и християни от община Рудозем, много гости от област Смолян и от страната, както и от съседна Гърция. Официалните гости на тържеството бяха Зам.-главния мюфтия на Република България Бирали Мюмюн, Районния мюфтия на Разград Мехмед Аля, съдомакинът на тържеството – Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, Областният управител на област Смолян Недялко Славов, Зам.-областният управител Зарко Маринов, народните представители Мустафа Карадайъ и д-р Даниела Дариткова, кметовете на общините Рудозем и Мадан Румен Пехливанов и Фахри Молайсенов, много имами и Мюсюлмански настоятелства от областта и страната, бизнесмени, политици и общественици.
По време на програмата, подготвена от преподавателите Вахди Делихусев, Хайри Шерифов и Мюмине Шерифова,  подрастващите мюсюлмани с лекота цитираха знамения от Корана наизуст и разясняваха тяхното значение на български език, изпълниха поучителни песни и рецитираха думи на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), с които припомниха на присъстващите ислямските добродетели и ценности. Децата завършиха програмата с молитва (дуа) за напътствие и благоденствие за цяла България.
В своето приветствено слово Районният мюфтия на Смолян поздрави преподавателите за усилията и търпението, което са проявили в подготовката на програмата, родителите за проявената отговорност във възпитанието на децата си според ислямските ценности и децата за усърдието, което са проявили по време на Коран курсовете, като ги прикани със самочувствие и увереност да продължават по пътя на религиозното образование и възпитание. Мюфтията заяви: „Ние се гордеем с тези прекрасни деца, днес отличници в училище, а в утрешния ден високо отговорни граждани, които ще бъдат в полза на нашата страна и обществото. В Коран-курсовете изграждаме у децата чувството за отговорност, за уважение и разбирателство, за толерантност, за респект към държавните институции. Разбира се за изграждането на отговорно общество е необходимо обединяването на силите между религиозните и държавните институции в страната“. Кметът на Община Рудозем посъветва децата и техните родители да продължат с това дело, което са започнали, защото то е нещо добро, което ги води по правилния път и подчерта, че подобни събития ще имат неговата подкрепа и в бъдеще. Зам.-главният мюфтия разясни ползите от познанията, които са получили децата в личностен, семеен и обществен план и изрази своето задоволство от факта, че това събитие събра заедно различни хора от обществото, независимо от тяхната религиозна и етническа принадлежност.
На децата бяха връчени подаръци от името на Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, от Кмета на община Рудозем Румен Пехливанов, народният представител Мустафа Карадайъ, от бизнесмени и от присъстващите на тържеството. Тържеството завърши с обяд за всички гости и присъстващи, подготвен от родителите на децата.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.