Семинар за учениците от духовните училища организира Главно мюфтийство

Отдел „Образование” към Главно мюфтийство организира 3-дневен семинар за учениците от средните общообразователни духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград. Той се проведе в периода 1-3 април 2015 година в София, а главната цел бе обогатяване на общата култура на учениците от трите училищата, както и запознаване с тях и потребностите им.  
 С гимназистите се срещнаха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, заместник-главният мюфтия Бирали Бирали, заместник-главният мюфтия по образователната дейност Ведат Ахмет, главният секретар на мюсюлманско изповедание Ахмед Ахмедов и началникът на отдел „Образование“ Хюсеин Карамоллла.
По време на семинара учениците имаха възможността да се запознаят и с д-р Исмаил Джамбазов, който е един от първите випускници на духовното училище „НЮВВАБ” в Шумен. Той им разказа за спомените си и ги запозна с историческите паметници на град София.
В столицата учениците посетиха джамията „Баня Баши“, храм-паметникът „Александър Невски“, Природонаучния музей. Гимназистите бяха и на театрална постановка и още други интересни места и инициативи. Учениците от духовните училища бяха официални гости в Народното събрание и Президентството, където бяха любезно посрещнати от домакините. Успяха да видят и много от историческите паметници на културата в столицата.
Една от спирките на младежите бе и Главно мюфтийство, където бяха детайлно запознати с работата на всеки от отделите. Посетиха и Висшия ислямски институт.
В края на тридневното мероприятие, учениците от средните ислямски училища със задоволство се разделиха с връстниците си от другите училища и изразиха  надеждата, че ще имат възможността отново да станат част от подобни полезни семинари и други инициативи.
Организаторите пък изразиха надеждата си Всевишният да даде благодат и полза от проведеното мероприятие.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.