Главния мюфтия: Нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията ДАЕШ

„Явлението “Ислямска държава” (ИД) или ДАЕШ успя да ангажира вниманието на доста изследователи и анализатори в световен мащаб. Изглежда, че действията на членовете на тази организация имат за цел да убедят човечеството, че ислямът е войнствена религия, чиито последователи са фанатизирани воини, заели се да разпространят своята вяра и закон чрез военна сила”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи пред академичната общност в Българската академия на науките (БАН).

 Религиозния лидер изнесе академична лекция в БАН на тема „Методологични и доктринални проблеми в идеологията на „Ислямска държава” с любезното съдействие на председателя акад. Стефан Водиеничаров. На лекцията присъстваха дипломати, академици, политици и представители на различните религиозни деноминации в страната.

По думите на главния мюфтия видимо е също, че тези хора успяват да постигнат целите си чрез издевателствата, които вършат и в които хората може би намират все повече основания да се отнасят с недоверие към исляма и мюсюлманите. Но въпросът, който трябва да бъде зададен тук, е доколко нормативните учения на исляма съответстват с идеологията на “Ислямска държава”, както и дали Коранът подтиква към насилие, и изобщо генерира ли тероризъм. За да отговорим на тези така важни въпроси, е необходимо да анализираме с по-голяма степен на конкретност някои методологични и доктринални проблеми, върху които се базира идеологията на “Ислямска държава”.

 „В тълкуването на Свещения Коран, наставленията на Пратеника Мухаммед, както и основните принципи на ислямското право относно даден казус, са базирани на ясно установена методология. Тази методология е следната: първо, събиране на всички нормативни текстове по повод 16 съответния казус; второ, разграничаване на общите от конкретните текстове, безусловните от условните, еднозначните от многозначните, буквалните от алегоричните; трето, класификация на текстовете по хронологичен ред и установяване на техните исторически обстоятелства; четвърто, изготвяне на становище от компетентен и квалифициран орган на базата на съвкупността от наличната събрана информация”, посочи главния мюфтия.

 Според него не трябва един текст, или част от него, да бъде селективно използван като аргумент без преди това да бъдат проверени всички подобни текстове в Корана и хадисите.

“Ислямска държава” нарушава тази методология и селективно съставя и фалшифицира текстове, които да легитимират военните ѝ действия”, подчерта още религиозния лидер на мюсюлманите в България.

 Той подчерта, че нормативните учения на исляма са в разрез с идеологията на ИД, която методологически е базирана на селективност, непоследователност и фалшификации. Идеите, с които се представя ИД, не са базирани на автеничните доктрини на исляма, а на някои средновековни концепции, повлияни от социополитическите особености на времето и създадени в контекста на концепцията за териториално разпределение на света и междурелигиозни войни.

„Искам да благодаря на д-р Мустафа Хаджи второ на тези, които участваха в дискусията, да благодаря на участниците и знайте че Българската академия на науките очаква, за в бъдещи подобни прояви защото с тези срещи и дискусии ние ще седнем да се разбираме по добре”, бе категоричен домакина адкад. Стефан Воденичаров.