Декларация на

Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, приета единодушно на 11.01.2016 г. на редовно заседание в гр. София

 

Ние, членовете на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), пряко избрани от представителите (делегатите) на мюсюлманската общност в Република България на проведената на 12 февруари 2011 г. Национална мюсюлманска конференция и действащи в качеството си на централен колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание (МИ) в Република България, заявяваме, че:

На 12 февруари 2016 г. приключва мандатът на избраните централни ръководни органи на Мюсюлманско изповедание в лицето на Висшия мюсюлмански съвет, главния мюфтия и председателя на ВМС, които в рамките на 5 години изпълняваха своите задължения, вменени им от Устава на Мюсюлманско изповедание, съобразно волята на мюсюлманската общност и действащите законодателни актове в Република България.

Мюсюлманско изповедание високо цени и държи на законосъобразността на своите решения и действия и строго съблюдава за тяхната прозрачност и висока обществена оценка. Затова на свое редовно заседание, проведено на 13 декември 2015 г., взе решение за свикване на редовна Национална мюсюлманска конференция (РНМК) на 24 януари 2016 година. Това решение на ВМС е естествен израз на волята на ръководствата на мюсюлманските настоятелства в цялата страна. Те ясно и категорично заявиха своето желание пред ВМС с подписка за свикване на Национална мюсюлманска конференция в определеното време.  

В изпълнение волята на мюсюлманската общност и ВМС бяха определени комисии по организацията на РНМК. За тази цел решенията на ВМС своевременно бяха оповестени в два национални ежедневника, сайта на МИ, районните мюфтийства и мюсюлманските настоятелства, чрез медиите бе информирана и широката общественост. В тази връзка бяха изпратени покани на висши държавници, дипломати, общественици, представители на неправителствения сектор и международни наблюдатели.

В изпълнение волята на мюсюлманската общност и решенията на ВМС в края на месец декември 2015 г. и началото на месец януари 2016 г. бяха свикани Общи събрания (ОС) на мюсюлманите по населени места. ОС предварително бяха надлежно обявени в определените за целта места – джамии, кметства и други обществени места. В съответствие с определените дати и дневен ред до момента са проведени над 1200 ОС, на които са избрани делегати за участие в РНМК на 24 януари 2016 г., която ще се състои в Зала 1 на Националния дворец на културата в София – от 10:30 часа.

Делегатите разполагат с пълни правомощия да представляват мюсюлманите на най-висшия форум и да упражнят своето право на изповедание чрез свободен избор – за промени в устава, определяне на централни ръководни органи, както и да изложат проблемите на мюсюлманската общност и да направят предложения за тяхното решаване.

Членовете на ВМС изразяват своята категорична воля за ползотворнотопротичане на РНМК, която ще вземе най-правилните решения за развитието на религиозния живот на мюсюлманите в България. В тази връзка приканваме всички делегати и представители на мюсюлманската общност да участват активно във вземането на решенията, както и да заявят своите кандидатури за централните ръководни органи. Надяваме се, че средствата за масова информация ще информират обективно българската общественост за реда и протичането на най-висшия форум на мюсюлманите в България. 

В период на усилена подготовка за РНМК, с оглед на активните политически процеси и неправомерната намеса на името на Мюсюлманско изповедание и неговите ръководни органи в тях, сме длъжни да опровергаем внушенията, че Мюсюлманско изповедание има отношение към случващото се в сферата на политиката.

В качеството си на легитимен и официален представител на ислямската религия и на мюсюлманите в Република България МИ е деполитизирана религиозна организация, имаща свой собствен дневен ред и ареал на действие. Основни цели на Изповеданието са: качествена организация на религиозно-просветния живот на мюсюлманите в страната, осигуряване свободата на съвестта и убежденията, съблюдаване правата и свободите на гражданите и степента, в която ги прилагат.

Религията е висша форма на общение с Всевишния и в този смисъл тя не диференцира последователите си по какъвто и да било признак. Религиозните убеждения са сакрална част от същността и битието на човека, което не позволява те да бъдат подменяни от преходни философии и доктрини. Естествено качество на религията е да обединява, облагородява и сплотява хората.

Мюсюлманско изповедание е държавотворна институция, поставяща открито приоритетите и проблемите на мюсюлманите в страната като: необходимостта от акредитирано висше учебно заведение за качествено образование на религиозни кадри в страната; законосъобразните искания на мюсюлманската общност за връщане на завещаните от дедите им култово-религиозни храмове, иззети по време на комунистическия режим; навременната превенция от евентуални злонамерени и радикални вличния; ефективно и прозрачно управление на религиозните дела и тяхното представяне на разбираем език на общността.

Ние смятаме, че проблемите на мюсюлманската общност биха се решили благодарение на далновидна политика, основана на европейските ценности и демократичните порядки. Единствено тогава бихме могли да заявим, че се чувстваме истински европейски граждани на България.

Свободните артикулации и внушения в общественото пространство по отношение на Мюсюлманско изповедание създават недействителен образ на институцията, който ние ясно и категорично опровергаваме с гореизложеното. Не приемаме обвиненията, че МИ е функция на една или друга политическа сила и категорично се противопоставяме на опитите да ни бъдат внушени функциите на политическо инженерство.