Главно мюфтийство проведе подготвителни семинари за хаджиите

 

Главно мюфтийство приключи подготвителния етап по организацията на хадж 2016 г. За тазгодишното свещено пътуване са записани 235 поклонници. Сред желаещите да посетят свещените земи с организацията на Главно мюфтийство са български граждани от различни краища на страната като част от тях живеят и работят в различни европейски страни и съседна Турция.

Във връзка с пълноценното изпълнение на религиозните обязаности от страна на хаджиите Главно мюфтийство от няколко години организира семинари за кандидат-хаджиите. Тази година първите подготвителни и образователни семинари се проведоха с кандидат хаджиите, български граждани, живеещи или работещи в Турция.

Кандидат хаджиите, които ще изпълнят поклонението хадж  с организацията на Главно мюфтийство, се събраха на семинари в Чорлу, Истанбул и Бурса. Семинарите са организирани от Главно мюфтийство със съдействието на представителите му и съответните турски мюфтийства в споменатите градове. Семинарите се организираха на 13-14 август 2016 г. в централната джамия на гр. Чорлу, Хаджи Тюкенмез джамия в Авджълар, Истанбул и Централната джамия в Чалъ, Бурса

Мероприятията се проведоха с участието на председателя на Висшия мюсюлмански съвет, районния мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан и секретаря на ВМС Джафер Низамов и представителите Ахмед Кираджъ и Сами Сюлейман.

По време на семинара г-н Ведат С. Ахмед обясни значението на хаджа, същността, структурата и  правилата на хаджа, които трябва да се спазват при осъществяването му. Кандидат хаджиите бяха информирани относно техническите изисквания при пътуване, настаняване и пребиваване в Саудитска Арабия. Също така им бе дадена подробна информация за програмата, която ще се реализира в рамките на един месец в свещените земи. На кандидат хаджиите бяха раздадени информационни материали и помощни средства, които ще допринесат за пълноценното осъществяване на поклонението, което се извършва веднъж в живота.

В информационно-подготвителните семинари участваха хаджии, които през изминалите години са били част от групите, които са изпълнили религиозното си задължение с организацията на Главно мюфтийство. Някои от тях ще изпълнят повторно хадж, а други присъстваха за да изразят опита си, както и благодарността си към Главно мюфтийство за добрата организация през последните години.