Десетото национално състезание по наизустяване и художествено четене на Свещения Коран се проведе в гр. Мадан

 

На 11 и 12 август 2016 г. гр. Мадан бе домакин на Десетото национално състезание по наизустяване и художествено четене на Свещения Коран, организирано от Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България със съдействието на Районно мюфтийство – Смолян и Мюсюлманско настоятелство гр. Мадан. В надпреварата се включиха 38 участника от цялата страна, които се явиха на предварителен кръг в шест категории, като за финала се класираха 17 състезатели. Новото в тазгодишното състезание беше, че в него участие взеха и жени в категория „художествено четене”. Финалът на състезанието се проведе на 12.08.2016 г. в централната джамия на гр. Мадан.

Официални гости на този голям форум бяха Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, зам.-главните мюфтии Бирали Мюмюн и Ахмед Хасанов, районните мюфтии на София, Пловдив, Пазарджик, Шумен, Разград, Силистра, Варна, Добрич, Кърджали и Хасково, както и районните мюфтии на Гюмюрджина и Ксанти, Република Гърция Ибрахим Шериф и Ахмед Мете. Събитието уважиха и представители на дипломатическите мисии на Палестина, Пакистан и Мароко, съветникът по социалните въпроси към Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив Метин Акбаш и кмета на Община Мадан Фахри Молайсенов.

Журито, което имаше трудната задача да оценява младите таланти се състоеше от трима членове: хафъз Нешат Тешкан – имам в гр. Пловдив, хафъз Юмер Али Юзеир – имам в гр. Варна и хафъз Абдуллах Дурсун – имам в гр. Русе, а говорител на журито беше хафъз Шефкет Хаджи – директор на Курса за хафъзи в гр. Мадан.

Във всеки кръг участниците в съответната категория демонстрираха своите познания и умения в наизустяването на Свещения Коран и мелодичното му четене. С рецитирането Словата на Аллах състезателите успяха да разчувстват сърцата на присъстващите, които станаха живи свидетели на обещанието на Всевишния Аллах да опази Своята Книга чрез нейното наизустяване.

Най-интересната категория бе тази за наизустяване на целия Коран. След изтегляне на въпросите всеки финалист трябваше да чете наизуст три произволни части от Корана. Така журито определи в категория „Целия Коран” за най-добър хафъз 16-годишният Абдуллах Хасан от гр. Мадан, на второ и трето място се класираха съответно Абдуллах Афузов и Адем Мехмед също от гр. Мадан. И тримата финалисти са завършили Курса за хафъзи в гр. Мадан.

Първото място в категория „15 джуза” (половината Коран) взе Ибрахим Камбач от с. Брезница. В категория „5 джуза” (100 страници) на първо място се класира Абдуррахман Ушев от гр. Мадан. Първенец в категория „джуз „Амме” до 40 годишна възраст (последната част от Корана) стана Адем Муса от с. Мъглен, общ. Айтос. В същата категория до 15 годишна възраст на първо място се класира Шабан Кальов от с. Брезница. И в категория „художествено четене” на първо място е Хюсеин Камберов от с. Долен, общ. Златоград.

Районният мюфтия на Смолян и домакин на състезанието Неджми Дъбов приветства проявеното самочувствие от участниците да участват в този висок форум цитирайки Словата на Всевишния Аллах. Той заяви, че присъстващите заявяват своята морална подкрепа за участниците в състезанието. Приветства и инициативата на жените да дебютират участието си в юбилейното десето национално състезание като апелира в следващото броят на жените участници да се увеличи многократно. Мюфтията припомни и основното послание на Корана, а именно че Всевишния Аллах е изпратил последното си Послание за цялото човечество, за да донесе мир, щастие, спокойствие, просперитет и сигурност.

  Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи в своето изказване заяви, че това, което през днешния ден е събрало толкова хора на едно място, е Словото на Всевишния Аллах. Той поздрави участниците за тяхната смелост да участват, техните родители за подкрепата която са им оказвали, и преподаватели им за търпението което са проявявали в преподаването на Корана.

 Съобразно класирането си победителите бяха наградени с предметни и парични награди, плакети и грамоти, осигурени от Главно мюфтийство, Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и други дарители. Раздадени бяха награди и на всички участници, които не се класираха за финалния кръг. А хафъз Мурад Хаджи който е основоположникът на Курса за хафъзи в гр. Мадан връчи наградите на журито.