Тригодишно нигерийче наизусти Корана

Тригодишния Мухаммед Шамсуддин Алию от Нигерия стана най-младият хафъз в света. Детето научило целия текст на Свещената книга наизуст.

Като награда за победата в Международен конкурс по владеене на Корана на детето била дадена възможността да избира място за пикник в компанията на краля на Либия Мухаммед Идрис ас-Сануси.

Бащата на детето е доктор Алию Шамсудин, директор на Международната школа за хафъзи ‚Анго Абдуллахи‘ в град Зария. В нея се приемат деца, които са навършили една година. Победителят в конкурса Мухаммед Алию учил в школата в продължение на една година и половина.

„Тайната за научаването на Корана наизуст в такава крехка възраст се крие в особеностите на строежа на детския мозък. В ранна възраст мозъкът на детето е способен да усвоява голям обем информация. Ние вярваме, че от момента, когато детето се отдели от майката, неговият мозък разкрива вече всичките  свои способности. Затова ние приемаме в школата деца от такава ранна възраст, особено в курсовете по заучаване на Корана. Мухаммед не е единственият, който на тригодишна възраст знае пълния текст на Корана наизуст, но той е способен да демонстрира своите способности на нивото на международен конкурс.” – разказал бащата на детето.