Главно мюфтийство издаде нова книга „Отреденото се променя с дуа

Главно мюфтийство издаде нова книга, със заглавие „Отреденото се променя с дуа„. В нея, в рамките на 144 страници се разглежда връзката на молитвата дуа със съдбата на човека и начинът, по който човек трябва да отправя дуа към Всевишния Аллах. Новата книга е творба на известния арабски теолог Мухаммед Селяме Джибир.

„Има ли нещо по-хубаво от дуата, чрез която рабът се обръща към Господаря на земята и небесата?

Има ли нещо по-съвършено от споменаването на Аллах, което да ни предпази от бедите?

Има ли по-силна защита от злото на творенията от тази на Аллах?

Съветвам ви, о, раби на Аллах, отправяйте дуа към Него, за да спечелите милостта и Неговото задоволство. Обръщайте се постоянно към Него, за да спечелите щастието както на този свят, така и в отвъдния.

Но знаем ли как да отправяме дуа към Аллах? Знаем ли, кое е най-доброто нещо за нас?

Предава се, че един от праведниците се помолил на Аллах да го дари с достатъчно препитание и богатство, за да остави всичко и се отдели в необитаемо място, където да му прави ибадет до края на живота си. Аллах приел дуата му и човекът попаднал в затвора, така му идвало препитанието, което бил поискал. Но човекът не разбрал това и се помолил на Аллах да го спаси от положението, в което се намира. Тогава чул глас да му казва: „Ти помоли Създателя си да те дари с препитание, без да се трудиш, но не Го помоли да те предпази от бедите и злините. Ако беше го сторил, щеше да го получиш“. Тогава човекът осъзнал лекомислената си постъпка и разбрал, че Аллах е отвърнал на неговия призив. Помолил се на Аллах и пожелал от Него да го опрости и вразуми, за да не продължи живота си в невежество. Аллах Теаля със Своята милост отвърнал на молбата му. Опростил му греховете и го избавил от затвора.“