Мюсюлманите преизбраха единодушно д-р Мустафа Хаджи за главен мюфтия

 

Делегатите на редовната Национална мюсюлманска конференция единодушно преизбраха д-р Мустафа Хаджи за главен мюфтия на Република България. Те гласуваха своето доверие и на кандидата за председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

Най-висшия форум на мюсюлманите в страната се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата в София и излъчен на живо от сайта на Изповеданието. Освен 976-те делегати Конференцията уважиха дипломати, политици, религиозни лидери от балканските страни и множество гости от страната и чужбина.

Конференцията избра и новия състав на Висшия мюсюлмански съвет, чийто състав от 31 члена се намали на 25. Главния мюфтия и председателя са делегати по право, а освен тях в колективния орган право на глас ще имат 11 районни мюфтии и 12 представители от мюсюлманската общност или т.нар. гражданска квота. Промените в състава и членовете на съвета, ще доведе до по-голяма продуктивност и качествено представителство на цялата мюсюлманска общност, заяви новия председател.

Двамата религиозни лидери благодария за гласуваното им доверие от делегатите на Конференцията, респективно от целокупната мюсюлманска общност и обещаха с подкрепата на общността да водят напред и нагоре Мюсюкманско изповедание.