Ислямът и джамиите в Малайзия

 

Това е страната с уникални флора и фауна, множество интересни места, забележителна кухня, горещ и влажен климат и плажове с чист пясък. Тук се намират най-високите кули близнаци на планетата, расте най-голямото цвете в света и наред с всичко това тя е една загадъчно, ярка и гостоприемна страна – Малайзия, съчетала в себе си древна култура и висок стандарт на живот. Тук е призната свободата на вероизповеданията – нерядко редом с джамиите може да се види индийски храм, будистка пагода и християнска църква.

Ислям в Малайзия

Малайзия е страна с много религии, в която най-изповяданата религия е ислямът. Според преброявенето през 2013 година в страната живеят 19.5 млн. мюсюлмани – 61% от населението. Ислямът е дошъл в страната през XII-и век заедно с индийски търговци мюсюлмани. Трябва да се каже, че ислямът е навлязъл в живота на малайците, поглъщайки, а не покорявайки съществуващите вероизповедания. Към XV-XVI век ислямът станал основната религия на малайския народ.

 

Конституцията на страната предоставя свобода на вероизповеданията и прави Малайзия официално светска, а ислямът – основна религия на федерацията, символизираща неговата важност за малайзийското общество.

 

Кралят се счита за защитник на вярата в страната. Удивителното е, че различните ислямски празници, включително и рождението на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), са обявени за национални празници, наред с Рождество, китайската Нова година и главния индийски празник Дивали.

 

Тъй като мюсюлманите следва да отслужват молитвата си пет пъти в денонощието, независимо къде се намират, почти на всички обществени места, включително и търговските обекти, хотели обикновено има отделни места за молитва под наименованието „Сурау“.

 

В Малайзия има голям брой удивителни и невороятни по своята архитектура джамии, като най-интересните от тях ще бъдат представени по-долу.

1. Джамия „Кампунг Лаут“

  

Най-старата запазена джамия в Малайзия е „Кампунг Лаут“. Строителството ѝ се отнася към XV. век и е построена в мястото Джалан Куала край Нилам Пури, щат Келантан. Архитектурата на джамията е характерна за местната традиционна архитектура и съответства и на климата в района.

 

По време на управлението на Султан Келантан между 1859 и 1900 година джамията „Кампунт Лаут“ станала важно място за срещи на султаните и религиозните водачи. В течение на този период джамията е била разширена и към конструкцията ѝ са били добавени още 20 колони, тристепенен покрив, кула за мюеззина, чердак и резервоар за вода. Джамията е била предадена на правителството на Келантан през месец май 1970 година.

2. Джамия „Негара“

 

На 31 август 1957 година Малайзия получава независимост от британското правителство. Новото правителство на страната започнало активно да реализира големи програми за развитие в областта на икономиката, социалната сфера и архитектурата. В рамките на тази програма е била построена и джамията „Негара“ – Националната джамия на Малайзия. Разположена е в столицата на страната Куала Лумпур и е проектирана за 15 000 човека. Заема 53 000 кв. м. площ. Нейният проект е бил разработен от екип от трима човека: британския архитект Ховард Ешли и малайзийците Хишам Албакри и Бахаруддин Кассим.

 

 

Архитектурата на джамията е изпълнена в съвременен и смел, може да се каже, стил, символизиращ надеждите на нова и независима Малайзия. Интересно е архитектурното решение на покрива, което има формата на чадър с шестнадесет елемента и минаре с височина 73 метра. Бетонните плочи на покрива представляват творческо решение за покриване на голямото пространство на молитвената зала; из целия комплекс са направени множество фонтани и езерца, потъващи в зеленина. Бивайки една от най-големите джамии в Югоизточна Азия с нейния уникален дизайн, в който е въплатено съвременното виждане за традиционното ислямско изкуство, калиграфия и орнамент. През 1987 година джамията е била основно ремонтирана и бетонният покрив, който дотогава е бил розов, сега е изпълнен със зелени и сини плочки. Днес джамията „Негара“ продължава да изглежда стилно на фона Куала Лумпур.

 

3. Джамия „Захир“

 

Джамията „Захир“ е в град Алор Сетар. Тя е една от най-грандиозните и стари джамии в Малайзия. Построена е през 1912 година. Дизайнът ѝ бил вдъхновен от видение на покойния султан Мухаммад Дживи Зайнала Абидин II, който на свой ред бил вдъхновен от джамията „Азизи“ в султаната Лангкат в Северна Суматра. На територията на джамията ежегодно се провежда държавен конкурс за четци на Корана. Джамията „Захир“ е призната за една от 10-те най-красиви джамии в света.

4. Джамия „Джамек“

 

Джамията „Джамек“ е една от най-старите джамии в Куала Лумпур. Тя е била проектирана от архитекта Алтур Бенисом Хаббеком и е построена през 1909 година. Тя представлява от себе си изящно съоръжение в арабски стил, с преобладаващи червено-бели тонове, с многочислени кулички, две минарета и три купола, потънали сред кокосовите палми.

 

Джамията „Джамек“ е служила като главна джамия на Куала Лумпур, докато през 1965 година не е била построена националната джамия „Месджид Негара“. След това джамията е била разширена с изграждане на допълнителни постройки. Джамията има две главни минарета и няколко минарета с по-малки размери, три кулола, като най-високият от тях достига 21.3 метра височина. Молитвената зала е под куполите и може да побере до 1000 човека.

5. Джамия „Федерална територия“

 

Гледайки тази фотография, човек добива представата, че се намира в Истнанбул, но не - това е Куала Лумпур. Тази великолепна постройка е джамията „Федерална територия“. Тя е построена редом с комплекса на федералното правителство. Тя е била построена в периода 1998-2000 година. Заемайки площ от 5 хектара, второто ѝ наименование е „Вилайя Персекутуан“. Джамията е официално открита на 25 октомври 2000 година и може да събере 17 000 мюсюлмани едновременно. Архитектурата ѝ е смесица от арабски и малайзийски стилове и се намира под силното влияние на „Синята джамия“ в Истанбул. В конструкцията на джамията са включени 22 купола от композитен материал на стъкловлакно, смесено с епоксидна смола, което ги прави леки и дълготрайни.

6. Кристалната джамия 

 

Кристалната джамия се смята за една от най-впечатляващите джамии в Малайзия. Величествената конструкция от стомана, стъкло и кристали е построена в Парка за ислямското наследство на остров Ван Ман. В главната молитвена зала с ярка светлина свети огромен кристален полюлей. Декоративното осветление на джамията нощем осветява купола и минаретата с розова, зелена, жълта и синя светлини.

 

Джамията е била построена между 2008 и 2008 година и е била официално открита на 08 февруари 2008 година. В нея могат да извършват молитва едновременно повече от 1500 мюсюлмани.

7. Джамия „Путра“

 

Много пъти сме слушали за джамии, построени върху вода. Една от тях е знаменитата „Путра“ – главна джамия на щата Путраджайи. Строителството на джамията е започнало през 1997 година и е било завършено след две години. Розовият купол, фасадата от тониран розов гранит открояват трите основни функционални зони – молитвена зала, вътрешен двор и няколкото различни учебни помещения и зали. Джамията може да побере едновременно до 15 000 вярващи.

 

„Путра“ привлича хиляди посетители за година. Нейното 116-метрово минаре е идеалното съчетание на цветове и елементите му на впечатляваща архитектура са превърнали джамията в еталон на красота и стил. Всички куполи отвътре са красиво украсени с розов гранит и с уникални арки.

Главната молитвена зала има дванадесет гигантски колони и има отделни молитвени зали за мъжете и жените.

8. Джамията „Султан Салахуддин Абдул Азиз“

  

Ето визитната картичка на град Шах Алам – джамията „Султан Салахуддин Абдул Азиз“ – най-голямата джамия в страната и също така втората по големина джамия в Югоизточна Азия след джамията „Истиклял“ в Джакарта, Индонезия.

 

В първите години на своето съществуване джамията е била вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

 

Нейните най-важни отличителни черти са четирите величествени минарета и сребристо-синият купол. Джамията е известна още и като „Синята джамия“. Тя има един от най-големите куполи в света – неговият диаметър е 51.2 метра, а височината му е 106.7 метра надморска височина. В първите години на своето съществуване джамията е била вписана в Книгата на рекордите на Гинес с най-високите минарета в света (142 метра) , но е загубила това първенство след откриването на джамията „Хасан II” през август 1993 година. Джамията може да побере 24 000 мюсюлмани. Калиграфската работа по стените на джамията е била изпълнена от египетския калиграф Шихам Абдел Монейм Мохаммед Али ал-Шаркави.

 

  

Алуминиеви решетки съгласно замисъла на архитекта са монтирани на вратите, стените и прозорците на джамията. На прозорците са поставени сини витражи, за да бъде намалено количеството светлина, което би могло да попадне в залата. По този начин вътре в помещенията е създадена невероятната атмосфера на спокойствие и съзерцание. Куполът е направен от алуминий, а външната повърхност е покрита със стъкловидни, триъгълни панели, украсени с айети от Корана.

 

Главната молитвена зала е изработена на две нива, които са напълно покрити с килими. Залата е снабдена с климатична инсталация и това представлява едно от най-големите помещения в света, оборудвано с климатици. Горната галерия е предназначена за жените.

9. Джамия „Убудийя“

 

Голям златен купол и пет малки купола, изящни минарета и впечатляващата красота на парка на прилежащата територия не оставят съмнение, че ние се намираме пред джамията „Убудийя“, разположена в град Куала Кангсар, щат Перак.

 

Джамията е била построена по заповед на султана, който се е заклел, че ще построи джамия с необикновена красота в знак на благодарност за излекуване от болест, която го е била мъчила някога.

 

Независимо, че джамията е била построена през далечната 1913 година, нейната красота и днес поразява посетителите със своето великолепие – не напразно тя е включена в списъка на най-красивите джамии на Малайзия. Нейната внушителна външност се явява символ за голяма гордост на всички мюсюлмани от щата Перак.

10. Джамията в Малакския пролив

 

Представянето на джамиите на Малайзия ще приключи с историята на една от най-удивителните по наша преценка джамии в страната. Това е плаващата джамия, посторена е на пилони и е разполжена на изкуствения остров Малака. Нейното 30-метрово минаре служи за ориентир на корабите, лодките и самолетите, за да могат безопасно да преминават през пролива. Джамията се отличава с купол в близкоизточен стил и четири кули по ъглите, покривите на които са изпълнени в малайски стил.

 

Вечерно време джамията е осветена и представлява впечатляващо зрелище. Джамията е открита за ползване през 2006 година.

 

 

Автор: Саида Ибрагимова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.