Мюсюлмани и християни дадоха общ курбан за здраве и берекет в село Каменари

Мюсюлмани и християни от село Каменари (Община Елена) се обединиха в организирането на общ курбан, който се проведе на 6 юли (събота) тази година.

Наречен за здраве и берекет в присъствието на двама свещеници, представящи двете вероизповедания, общата инициатива събра десетки хора от селото и гости от близки населени места.

Официални гости бяха районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев и православният свещеник от Марянския манастир „Св. Преображение Господне“ отец Александър. Търновският мюфтия уважи събитието по покана на председателя на Мюсюлманско настоятелство – Каменари Фатме Яшарова. Събитието беше уважено и от кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев. И двамата свещеници се помолиха за здраве и берекет на жителите на Каменари и за това да продължават да съжителстват в мир, както и досега.

„Подобен съвместен курбан между двете етнически и религиозни общности на село Каменари се провежда за пръв път. И тъй като в селото има мюсюлмански храм, но никога не е имало църква, организаторите бяха решили курбанът да се проведе на неутрално място – в селското читалище.“ – сподели за Grandmufti.bg секретарят на търновското районно мюфтийство Яшар Мехмед. Той разказа също, че мюсюлмани и християни в село Каменари векове наред съжителстват в мир и разбирателство, а хармоничните им взаимоотношения може само да бъдат пример за религиозно взаимодействие.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.