С официално тържество беше отбелязан 20-годишният юбилей на Курса за хафъзи в град Мадан

Точно 20 години след учредяването на първия и единствен в страната ни обучителен център за хафъзи в миньорския град Мадан, по случая беше проведена грандиозна празнична програма. Тя се проведе на 7 юли (неделя) 2019 година в централната джамия на града.

Тържеството беше уважено от редица високоуважавани официални гости от страната и чужбина. Сред тях бяха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн, представители на Посолството на Република Турция и на Генералното турско консулство в град Пловдив. Присъстваха също районни мюфтии от страната, директори и преподаватели от духовните училища у нас, видни общественици и интелектуалци.

Празничното събитие по случай 20-ата годишнина на Курс за хафъзи – Мадан беше уважено и от редица гости от чужбина. Сред тях бяха директорът на Отдел „Медии и култура“ към Световната организация за Коран и суннет д-р Абдулазиз Касим, директорът на Фондация за хафъзлък в Босна и Херцеговина и главен организатор на босненските национални състезания за хафъзи д-р Джемал Муслих, както и директорът на Училище за хафъзи – Тирана (Албания) Урим Реджепи.

Празничната програма беше открита с четене на откъс от Свещения Коран от Метин Олуоджак – гост-имам от Република Турция към Районно мюфтийство – Кърджали.

„За мен е удоволствие да бъда домакин на този празник – юбилей. Гордост за всяко едно мюфтийство би било да има на територията му курс с подобна история. Днес отбелязваме 20-годишния юбилей от учредяването на Курс за хафъзи – град Мадан – един дълъг период от време, изпълнен с търпение, трудности и много усилия, за да видим днес успешно завършилите хафъзи – „продукта“ на всички тези дългогодишни усилия.“ – каза в обръщението си към всички гости домакинът на програмата и районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. Той поздрави ръководството на Курс за хафъзи – Мадан, както и всички хора, допринесли за развитието му, като им пожела много успехи в бъдеще.

Тържествената програма по случай 20-годишния юбилей на школата за хафъзи включваше още изпълнения на религиозни песнопения (иляхи) от настоящите възпитаници на курса за хафъзи и от група „Вест“. Гостите на празника имаха възможност да чуят четения на Свещения Коран от представители на всички различни поколения възпитаници на школата за хафъзлък в Мадан.

В рамките на тържеството беше оповестена промяната в официалното име на школата за хафъзи. С Решение №1188 на Висшия мюсюлмански съвет от 7 май 2019 година обучителният център вече носи името на основоположника си – покойния Хафъз Мурад Хаджи. Новата табела бе открита лично от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който разказа за живота и значимото дело на Хафъз Мурад, оставил след себе си тази ярка следа.

Освен благодарение на основоположника си, школата за хафъзи в Мадан съществува вече 20 години благодарение на още много други хора. В рамките на неделното празнично събитие в града бяха отличени някои от дейците, дали своя изключителен принос за съществуването и дейността на Курс за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ – в това число Мюсюлманско настоятелство – град Мадан, Сабиха Ушева, кметът на Община Мадан Фахри Молайсенов, хафъз Байрам Ушев – преподавател в курса и разбира се – хафъз Шефкет Хаджи – един от основоположниците на учебния център, негов директор и настоящ преподавател в него.

След края на програмата официалните гости на тържеството, бившите и настоящи възпитаници на Курс за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ се събраха за обща снимка. След това всички гости на празника бяха поканени да споделят общ обяд, осигурен от организаторите.

Курс за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ е единственият по рода си обучителен център по хафъзлък, основан официално през 1999 година и стартирал дейността си на 1 юли същата година. Основоположник на курса и пръв преподавател в него е хафъз Мурад Хаджи от миньорското градче, който почина през ноември, 2018 година, малко преди начинанието му да има кръгла годишнина – юбилей. Въпреки че той вече не е сред нас, делото му ще бъде продължено и няма да бъде забравено през годините. За своята 20-годишна история през Курса за хафъзи „Хафъз Мурад Хаджи“ са преминали близо 300 ученици, като 45 от тях успешно са завършили обучението си по хафъзлък и ще бъдат до живот „пазители“ на Свещения Коран.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.