Най-старата действаща джамия в България беше тържествено открита след основен ремонт

След продължила близо 2 години ремонтна дейност, на 15 юни (събота) тази година официално беше открита „Ески джамия“ в град Хасково. Мюсюлманският храм е известен като най-старата действаща джамия на територията на България. Той има 625-годишна история и е една от най-старите джамии, строени като цяло в страната ни. Изграден през 1394 година според арабския надпис на входа, храмът е сочен в отделни източници за най-стария мюсюлмански молитвен дом на целия Балкански полуостров. През 1968 година „Ески джамия“ е обявена за паметник на културата от местно значение.

„Откриването на реновираната „Ески джамия“ в Хасково е историческо събитие от много голямо значение за нашия красив град“, каза домакинът и районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди при тържественото откриване на храма в петък през деня. Той благодари на всички гости, уважили събитието и споделили вълненията на мюсюлманската общност в Хасково.

Сред официалните гости на тържественото откриване бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, районните мюфтии от цялата страна и още представители на мюсюлманското изповедание у нас, както и представители на Посолството на Република Турция и генералните консулства на Република Турция у нас.

Присъстваха и редица височайши чуждестранни гости. Сред тях бяха председателят на Дирекцията по религиозните въпроси „Диянет“ на Република Турция проф. д-р Али Ербаш, също и мюсюлмански духовници от различни балкански страни.

Събитието беше уважено от кмета на Община Хасково Добри Беливанов и от още представители на местната управа.

„Радваме се, че мюсюлманската общност в Хасково вече разполага с един отремонтиран храм на вярата.“ – каза в обръщението си към гостите кметът Беливанов. – „Пожелавам на всички мюсюлмани и християни здраве, мир и благоденствие и нека винаги помним девиза на Хасково – „Достойнство и вяра“.“ – допълни още той. От името на Община Хасково Беливанов поднесе подарък на районния мюфтия Басри Еминефенди – кристал, гравиран с мотото на града, като символ на чистотата в отношенията между различните религиозни общности в град Хасково.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отбеляза, че откриването на реновираната „Ески джамия“ е празник не само за град Хасково, а за цялата мюсюлманска общност в Република България. „Тази джамия е на повече от 600 години. Това ми напомня, че когато навремето хората са строили, те са влагали всичко от себе си – любов, обич, справедливост и затова тези сгради са просъществували толкова дълго време.“ – с тези думи се обърна д-р Мустафа Хаджи към всички гости на празничното събитие в Хасково. Той акцентира върху това, че Хасково е град пример за добросъседство и взаимно разбирателство между хората от различните вероизповедания.

Официалният гост от Турция проф. д-р Али Ербаш също приветства всички присъстващи, поднесе им специални поздрави от името на турския президент Реджеп Ердоган и допълни: „Църквите, джамиите, месджидите, синагогите, манастирите са свещени места, в които хората се молят с най-искрени чувства, отправят молитвите си към Всевишния и трябва да се отделят от светските спорове.“ Той каза още, че реставрирането на различните религиозни храмове, без значение дали са мюсюлмански или християнски, са възможност за сътрудничество и взаимопомощ между различните държави. Проф. Ербаш призова всички да работят за увеличаване примерите на мирното културно съжителство, предавани на поколенията след нас.

След края на тържествената церемония по откриването на реновираната „Ески джамия“ в Хасково мюсюлманите се събраха за отслужването на първата молитва в храма след ремонта. 

До необходимостта от основния ремонт на „Ески джамия“ в град Хасково се стигна, тъй като през последните години тя бе във все по-окаяно състояние, на прага на разрухата. Наложително бе се да се вземат спешни мерки по реконструирането и ремонтирането ѝ. Ремонтните дейности бяха стартирани през октомври, 2017 година и за по-малко по две години, в началото на 2019 година бе окончателно завършен цялостният ремонт на джамията, включващ саниране на сградата, работа по вътрешния дизайн с изработване на нова дърворезба, подсилване и заздравяване конструкцията на минарето и други. И всичко това бе реализирано, запазвайки оригиналната конструкция на историческия храм, без да се нарушава историческата му стойност.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.