След близо два века мюсюлманите в Атина отново имат официална джамия

Близо 3 години след стартирането на строежа на първата официална джамия в централната част на Гърция – един много дълго отлаган проект, финансиран с държавни средства, тя е вече завършена и готова да приеме местните мюсюлмани за богослужения.

Преди дни, на 6 юни (петък) тази година гръцкият министър на образованието и вероизповеданията Костас Гавроглу посети новоизградения мюсюлмански молитвен дом в Атина, придружаван от представители на гръцката мюсюлманска общност.

„Атина най-накрая има своя молитвен дом за мюсюлманите.“ – заяви министърът в изявление след визитата си в петък. – „Много добре е, че скоро официално ще бъде отслужена в джамията и първата молитва, водена от имам. Надяваме се това да се случи най-късно през септември.“ – каза още министърът, цитиран от местни медии.

Джамията в Атина е построена по държавен проект и с финансиране от гръцкото правителство. Тя се намира в индустриална зона в района „Елионас“, в близост до бежански лагер. Новоизграденият молитвен дом е с капацитет да побере едновременно 350 човека. Въпреки че архитектурно сградата не разполага нито с минаре, нито с купол – традиционни елементи в архитектурата на всяка джамия, мюсюлманите в Атина са изключително доволни, че след повече от два века отново ще имат официален молитвен дом.

Доскоро Атина дори беше единствената европейска столица, в която нямаше официална джамия. През годините досега местните мюсюлмански общности използваха неофициално различни сгради и помещения, за да отслужват ислямските си богослужения.

Въпреки че преди години парламентът на Гърция официално гласува стартирането на проекта по изграждането на първата джамия в Атина, това решение беше посрещнато с остри негативни реакции от различни религиозни групи и консервативни политически формации в страната.

Преди откриването на първата от 180 години насам джамия в Атина, единствените официално признати в Гърция мюсюлмански молитвени храмове бяха в северната част на страната, където живеят близо 150 000 мюсюлмани.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: The Star

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.