Жени и деца от хасковско с благородна инициатива в помощ на бежанци в Харманли


Преди дни жени и деца от мюсюлманската общност на Хасково и близките населени места осъществиха една благородна инициатива в помощ на бежанци от РПС-Харманли.

Идеята да помогнат се зародила между жените в общността по време на месец Рамазан. На провеждащите се рамазански вечери ифтар те започнали да събират дребни суми пари – по 5, по 10 лева, като целта била да подпомогнат децата и нуждаещите се семейства на бежанци, настанени в РПС – Харманли.

„Със събраните средства успяхме да закупим хранителни продукти и подготвихме общо 15 хранителни пакета за семейства в нужда, както и 40 пакета с лакомства за децата от лагера по случай предстоящия празник Рамазан Байрам“. – сподели за Grandmufti.bg една от инициаторките на акцията, Гюлгюн Гайгаджова. Тя е ваиз към Районно мюфтийство-Хасково и ръководител на целогодишния коран-курс в хасковския квартал „Хисаря“.

Жените от мюсюлманската общност в Хасково предоставили възможност и на най-малките да бъдат изцяло съпричастни в доброто дело. На 29 май (сряда) тази година групата организирала 30-местен автобус, така че децата от местните коран-курсове да може лично да зарадват връстниците си в бежанския лагер в Харманли с подготвените изненади по случай мюсюлманския празник Байрам. Включили се деца от два коран-курса в Хасково, както и от курса по Коран в село Големанци с ръководител Мюзеййен Мустафа.

„И след тази акция продължаваме със събирането на парични средства по време на оставащите ифтари – от фитри, от зекят или просто предоставена садака. Целта ни е да успеем да съберем средства, за да подпомогнем три крайно нуждаещи се семейства, настанени в РПС-Харманли, със суми от по 150.00 лв. на всяко.“ – каза още Гюлгюн Гайгаджова.

Тя не скри и единственото си разочарование по време на готвената и реализирана преди дни инициатива. Сподели, че имали желание и официално отправили молба за достъп до РПС-Харманли към Петя Първанова – председател на Държавна агенция за бежанците, който да им позволи да влязат при хората от бежанския лагер. Такъв обаче официално им бил отказан.

„Аргументът беше, че не съществувала такава практика. А на всички ни е известно, че достъп се предоставя на представители на различни други религиозни групи, някои от тях дори имат складове в РПС-Харманли.“ – не скри разочарованието си Гайгаджова, която е и социален работник към Български червен кръст (БЧК) в РПС – Харманли.

Тя заяви готовността си да напише протестно писмо до Държавната агенция на бежанците във връзка със случилото се.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.