Празнична рамазанска програма подготвиха децата в село Големанци

Децата от коран-курсовете в няколко хасковски села организираха празнична рамазанска програма под ръководството на преподавателката си Мюзеййен Мустафа. Тържеството се проведе на 29 май (сряда) тази година в село Големанци.

Това беше първото по рода си празнично честване по случай месец Рамазан в хасковското село Големанци. То беше реализирано с активното участие на Мюзеййен Мустафа – ваиз към Районно мюфтийство-Хасково и преподавател в коран-курсовете в селата Големанци, Войводово и Козлец. Общо 25 деца от курсовете в тези три села взеха участие в програмата. Те бяха подготвили рецитали, представиха театрални сценки от житието на Пратеника (с.а.с.), имаше и изпълнения на религиозни песнопения (иляхи) и други.

„Целта на програмата, която подготвихме, бе да си припомним атмосферата на месец Рамазан от недалечното минало – да си спомним „старите“ Рамазани, когато хората се събираха заедно и за сахур, и за ифтар. Когато цареше една много жизнерадостна атмосфера по време на този свещен месец.“ – разказа за Grandmufti.bg преподавателката Мюзеййен Мустафа.

Сред официалните гости на тържеството в село Големанци бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик, началникът на Отдел „Административен“ в Главно мюфтийство Бейхан Мехмед, който е и председател на Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование (БАЗВИО). Сред присъстващите бе и д-р Селиме Хасанова – преподавател във Висшия ислямски институт, както и екипът на домакините от Районно мюфтийство – Хасково, начело с мюфтията Басри Еминефенди. Събитието беше уважено също и от официални гости от град Одрин в Турция, сред които и дуаханът Нури Бьоджекбакан.

По инициатива на жените от мюсюлманската общност в Хасково и околните населени места по време на празничното честване в Големанци беше проведен и благотворителен базар. Благотворителките успяха да съберат сумата от 210.00 лв., която ще бъде предоставена в полза на БАЗВИО.

Програмата беше завършена с всеобща дуа, отправена от Нури Бьоджекбакан от град Одрин.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.