Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на международна конференция в Мекка

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и още двама представители на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България заминаха за участие в международна конференция в Мекка.

Мюфтията, придружаван от началника на Отдел „Иршад“ Халил Ходжов и хафъз Байрам Ушев, преподавател в школата за хафъзи в Мадан, от два дни са в Мекка по повод 4-дневна световна конференция, насочена тематично към умереността в исляма. Събитието е организирано от Световната мюсюлманска лига – международна неправителствена ислямска организация със седалище в Мекка, и беше официално открито на 27 май (понеделник).

Международната конференция в Саудитска Арабия събира на едно място мюсюлмански духовници, интелектуалци, изследователи и представители на мюсюлманската общност от цял свят. Общо 1200 мюсюлмани от общо 139 държави по света са на конференцията в Мекка от понеделник.

В рамките на няколко дни те ще обсъждат теми като „Умереността в ислямската история и правното наследство“, „Исляма между автентичността и съвременността“, „Практически насоки за насърчаване на умереност сред младежта“. Участниците в международното събитие ще имат възможността да разгледат и теми, свързани с религиозния плурализъм и общите ценности в съвременните международни отношения.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.