Варненското мюфтийство започна провеждането на регулярни рамазански сохбети с младежите от региона

 

С настъпването на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан Районно мюфтийство – Варна стартира една инициатива, насочена към младежите от местната мюсюлманска общност.

 „В рамките на рамазанското начинание сформирахме групи от по 15-20 младежи на възраст между 16 и 25 години в различни населени места на територията на мюфтийството ни.“ – сподели за Grandmufti.bg секретарят на Районно мюфтийство - Варна Фахредин Молламехмед.  Той разказа, че едно от тях е морската столица – сохбети с младежи се провеждат в централната джамия на Варна „Азизие“, както и в джамията в кв. „Сесемез“. Такива се организират също и в централната джамия на град Провадия.

„Младежките сохбети започват след теравих намаз и продължават до времето за сахур. Дните за тези младежки срещи са по график на Районно мюфтийство - Варна, като са съгласувани с младежите и съобразени с другите дейности, които се провеждат от Районно мюфтийство – Варна“, каза още Фахредин Молламехмед.

Провежданите рамазански сохбети с варненските младежи са на различна тематика, актуална за тях. В това число са теми като „Мястото на младежта в исляма“, „Как да бъдем праведни мюсюлмани в немюсюлманска страна“, „Религиозните норми и етническите традиции и обичаи“, също „Младежта по времето на Пратеника Мухаммед (с.а.с.)“ и още други.

Форматът на тези срещи се състои от общо три панела. В първия от тях лекторът и фасилитаторът правят въведение в темата, като запознават младежката аудитория с различни исторически факти и моменти от житието на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). След това срещите продължават с възможност за дискусия и обсъждания по темата, както и задаване на различни въпроси. Третия панел от младежките сохбети е предназначен за четене на айети от Свещения Коран и изпълнение на религиозни песнопения.

Идеята на инициаторите се реализира с активното участие на 25-годишния гост-имам към варненското мюфтийство Билял Арслан, представител на Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция - „Диянет“. Той е лектор по време на сохбетите, докато секретарят на Районно мюфтийство – Варна Фахредин Молламехмед е фасилитатор в срещите.

Временният гост-имам у нас Билял Арслан е възпитаник на Факултета по „Иляхият“ към Анкарския държавен университет. В момента Арслан е студент в магистърска степен по „Тефсир“ в същото висше учебно заведение, а в родната си Турция работи като експерт по „Религиозни дейности“ в Отдел „Международни отношения“ към Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.