Хиляди хора излязоха на протест срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030“ в София

 

Хиляди хора в столицата и в още десетки градове на страната излязоха в събота, 11 май, на национален протест срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030“.

Протестът в София започна в 17:30 часа в съботния ден пред Министерски съвет, след което продължи с шествие по бул. „Цар Освободител“ и бе с крайна точка - Народното събрание.

Протестиращите настояваха за категорично отхвърляне на Стратегията за детето, както и на всички произтекли от нея планове, програми, наредби и промени в законите. С плакати и скандирания те се обявиха срещу принципите на скандинавската Ювенална юстиция и легализирането им в България, както и настояваха за разследване на все по-зачестяващите у нас случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и изпращането им в институции или приемни семейства.

Във връзка с това родителите изразиха безпокойството си, че правата върху собствените им деца биват изземвани и с тях биват удостоявани социални работници и служби.

„Остана ли ни нещо свято, нещо ценно в тази държава, за което да се борим, освен собствените ни деца?! Само това ни бяха оставили, а сега се опитват и него да ни отнемат.“ – коментираха протестиращи по време на шествието.

Освен в столицата срещу Националната стратегия за детето протестираха родители в още близо 20 града на страната. Въпреки че работата по Стратегията беше спряна по нареждане на премиера Бойко Борисов преди близо две седмици, протестиращите се опасяват, че текстовете ѝ продължават да бъдат прокарвани тихомълком. 

Протестиращите заявиха готовност да излязат и на следващ, още по-мащабен протест, ако исканията им не бъдат взети под внимание.

Пълния текст на „Национална стратегия за детето 2019-2030“ може да прочетете ТУК.

Може да подпишете Петицията против „Национална стратегия за детето 2019-2030 година“ ТУК. 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.