Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи взе участие в Молитва за мир при посещението на Папа Франциск в София

 

Повече от 200 официални гости и хиляди граждани събра официалната визита на папа Франциск в София на 6 май (понеделник) тази година. Тогава беше заключителното събитие от визитата под надслов „Мир на Земята“ на папата в страна ни, което съвпадна с първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамазан. То се проведе на столичния площад „Независимост“ и бе под надслов „Събитие за мир“.

Редом до официалния гост от Рим бе и главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи като официален представител на мюсюлманското вероизповедание у нас. Присъстваха още представители на еврейската, арменската, протестантската и католическата общности у нас.

Сред присъстващите бе и заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, който е също председател на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).

„От тук може да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя“ на нашите православни братя, „Св. Йосиф“ на нас, католиците; синагогата на по-големите ни братя, евреите; джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост – църквата на арменците.“ – каза като част от официалната си реч от площад „Независимост“ папа Франциск по време на „Събитието за мир“.

Според подготвената програма в събитието трябваше да вземат участие представителите на различните религиозни групи, като всеки изпълни на своя език и според религиозните си предписания молитва за мир. Мюсюлманското вероизповедание беше представено с изпълнение от трибуната на ислямския призив за молитвата (езан).

В програмата на сцената взеха участие и шест деца със запалени факли, които представиха шестте основни вероизповедания у нас, включително мюсюлманското.

Официалната церемония по заключителното събитие от визитата на папата в България беше завършена, като в небето бяха пуснати гълъби – символи на мира и любовта.

По време на посещението си в София папа Франциск имаше възможността да посети със своя папомобил и религиозните храмове на всички големи вероизповедания у нас.

Във вторник сутринта главата на Римокатолическата църква замина за Северна Македония, където продължи апостолическата си визита под надслов „Мир на Земята“.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: www.news.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.