Висшият мюсюлмански съвет ще връчва награди „Ходжазаде“ и през 2019 година

 

За пореден път тази година Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) ще връчва наградите за принос на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди.

Този въпрос бе разгледан на заседание на специалната комисия към съвета, проведено на 8 май 2019 годинa в София. Комисията, оглавявана от председателя на ВМС Ведат С. Ахмед и с членове районния мюфтия на Айтос Селятин Мухарем и преподавателя от Висшия ислямски институт Айдън Юмеров, разгледа миналогодишната практика за връчване на наградите „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ за 2018 гoдина.

Специалната комисия преразгледа правилата за връчване на наградите и определи за краен срок за представяне на номинациите за настоящата година 30 септември 2019 година.

Вече придобилата популярност награда „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ бе учредена през 2016 година и за първи път е връчена през 2017 година. Тя се дава ежегодно за принос за развитието на Мюсюлманското изповедание и изобщо на мюсюлманската общност в Република България. Награда се дава на името на Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, който е първият главен мюфтия на мюсюлманите в България, избран  на 8 декември 1910 година. Тогава започва да функционира Главното мюфтийство. Наградата се състои от плакет, удостоверение и парична сума и по правило се връчва на не повече от 5 лица на година.

Единствената годишна награда на Мюсюлманско изповедание ще се връчва на членове на мюсюлманската общност в България и други граждани, имащи отношение към проблемите на Мюсюлманското изповедание. Повод за удостояване с наградата може да бъде дългогодишна дейност в структурите на Мюсюлманско изповедание, висока морална постъпка или действие за издигане на авторитета или развиване на дейността му, реализиране на уникален или образцов проект, публикуване на труд, извършване на проучване или осъществяване на  проект и други съществени дейности, свързани с развитието на Изповеданието.

Според утвърдените правила мотивираните номинации за присъждане на наградата се правят от имамите, членовете на мюсюлманските настоятелства, районните мюсюлмански съвети и Висшия мюсюлмански съвет, мюсюлманските училища, районните мюфтийства и Главно мюфтийство, както и с подписка от членовете на мюсюлманската общност в България.

Мотивираните предложения трябва да се представят в секретариата на Висшия мюсюлмански съвет писмено най-късно до 30 септември 2019 година. Те ще бъдат разгледани от комисията, след което ще бъдат определени носителите на наградите за 2019 година. По утвърдената вече практика наградите ще бъдат връчени за трети път на 8 декември по време на специална церемония.

 

За връзка: 

Адрес: 1301 София,

ул . „Братя миладинови” №27

тел. 02/981 60 01

факс: 02/980 55 51

email: vms@grandmufti.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.