Хасковското районно мюфтийство проведе априлско заседание с имамите

 

Редовно месечно заседание с имамите от Районно мюфтийство - Хасково беше проведено на 22 април (понеделник) тази година от 11:00 часа. То се състоя в хасковската „Ески джамия“ и на него присъстваха всички имами към районното мюфтийство на град Хасково. Официален гост на априлското работно заседание беше главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи.

Работната среща беше открита с четене на откъс от Свещения Коран, след което домакинът и районен мюфтия на Хасково Басри Еминефенди приветства всички имами и ги запозна с дневния ред на заседанието.

Приоритетно беше обсъдено предстоящото настъпване на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан и всички, произтичащи от това задължения на имамите – подготовката, организирането на Мукабеле, отслужването на рамазанския теравих намаз и т.н. Основен фокус беше поставен и върху ежегодната кампания в подкрепа на ислямското образование, която традиционно се провежда именно по време на месец Рамазан, както и различните начини, по които може да се популяризира тази национална инициатива на Главно мюфтийство.

В рамките на състоялото се заседание имамите обсъдиха и подготовката за летните и годишните коран-курсове в обхвата на Районно мюфтийство-Хасково.

В обръщението си към всички имами главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи подчерта значимата роля на имама като духовен водач и отбеляза, че неговата дейност не би могла да бъде извършена от никой друг. Официалният гост също така изрази искреното си възхищение, че по време на месец Рамазан само в град Хасково има общо 12 места, на които се отслужва теравих намаз.

Заседанието завърши с дуа и разменени благополежания между имамите на различните населени места в хасковско.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.