Ежегодният традиционен сюннет на Районно мюфтийство - Благоевград събра хиляди мюсюлмани от цялата страна

 

Както всяка година и през настоящата пролет Районно мюфтийство – Благоевград организира и проведе традиционен масов сюннет, като за пръв път домакин на ежегодното религиозно събитие беше гърменското село Долно Дряново. Събитието бе организирано съвместно с местното джамийско настоятелство и се проведе на 21 април (неделя) 2019 година.

Официални гости на събитието, което събра хиляди мюсюлмани от благоевградска област и от цялата страна, бяха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, представителите на Посолството на Република Турция у нас – Мехмед Генч, който е съветник по социалните въпроси, и Шенол Генч – съветник по въпросите на образованието към турското посолство. Събитието беше уважено още от имами, представители на местната власт и депутати.

„Събитието беше проведено по стар обичай, характерен за неврокопския регион. Както всяка година то включваше обичая „алай“ – традиционна обиколка с изричане на текбир, свързана с церемонията около сюннета, както и провеждането на народните пехливански („мазни“) борби.“ – разказа за Grandmufti.bg районният мюфтия на Благоевград и домакин на тържеството Айдън Мохамед. Той допълни още, че в рамките на организирания сюннет са били обрязани общо 64 момчета.

По този повод в приветствието си към всички деца, родители и гости главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи засегна темата за грижата и възпитанието на децата и това, че без религия не може да се постигне никакво стойностно развитие. Той подчерта значението на това децата да бъдат ангажирани в летните коран-курсове в страната през предстоящия летен период на годината.

За всички деца, които символично встъпиха в исляма по време на сюннета в село Долно Дряново, беше отправена дуа.

„Нека Аллах (С.Т.) дава здраве и дълъг живот като достойни мюсюлмани на всички дечица и родителите им. Аллах да е доволен от хората, които спомогнаха за реализацията на прекрасния празник в село Долно Дряново.“ – каза районният мюфтия Айдън Мохамед.

Традиционният сюннет в неделния ден завърши с обяд за всички гости, осигурен от организаторите от благоевградското мюфтийство и джамийското настоятелство на село Долно Дряново.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.