Управителните съвети на НСРОБ и Обединени евангелски църкви проведоха съвместна среща

 

На 16 април тази година представители на Управителния съвет на Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) бяха на съвместна среща с членове на Управителният съвет на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ).

На състоялото се събрание присъстваха председателят на НСРОБ и заместник главен мюфтия у нас Бирали Бирали, както и Роберт Джераси, Рупен Крикорян и Петко Вълов - представители съответно на еврейската, арменската и католическата общности у нас.

Срещата бе открита от председателя на ОЕЦ пастор Румен Борджиев и секретаря на ОЕЦ адвoкат Грета Ганева, която е и представител на УС на НСРОБ. След което всеки от представителите на НСРОБ направи изявление и представи моменти от живота на общността, която представлява, както и неща, свързани с дейността на Съвета на религиозните общности.

По време на обръщението си заместник главният мюфтия Бирали Бирали изрази своите радост и удовлетворение от провеждащата се междурелигиозна инициатива, като отбеляза, че през последните години НСРОБ работи с обновена енергия за взаимно опознаване.

„Споделената културна платформа е поле за изграждане на доверие и познанство помежду ни, за да може да живеем заедно на този свят“, каза още той.

Целта на състоялата се среща бе представителите на различните религиозни общности в България да се опознаят, както и да обсъдят различни възможности за сътрудничество, особено в сферата на борбата срещу езика на омразата, които става все по-разпространен.

В края на състоялото се съвместно събрание председателят на НСРОБ в България и заместник главен мюфтия Бирали Бирали сподели надеждата си, че сътрудничеството между различните религиозни общности и между НСРОБ и ОЕЦ ще продължи и занапред.

„Само по този начин може да се противопоставяме на езика на омразата и ксенофобията“, каза той в заключителното си обръщение.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.