Mеждурелигиозна дискусия на НСРОБ в Белица събра десетки  представители на различни вероизповедания 

На 12 април (петък) тази година от 11:00 часа Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) проведе дискусия в град Белица на тема „Сътворението според небесните религии“. Любезен домакин на събитието беше Община Белица в лицето на местния кмет Радослав Ревански.

Участие в дискусията взеха представители на различните вероизповедания в България. Сред тях бяха председателят на НСРОБ и заместник главен мюфтия на страната ни Бирали Мюмюн Бирали, както и представителите на Управителния съвет на НСРОБ - проф. Рупен  Крикорян,  Стела Бехар и адв. Грета Ганева. Като представители на Българската православна църква участваха също и местният свещеник отец. Николай Попов и Валя Чонкова - преподавател в неделното училище в град Белица. Гости и представители на Мюсюлманско изповедание бяха местният имам Ахмед Горелски и благоевградският районен мюфтия Айдън Мохамед.

Събитието беше открито от Радослав Ревански – кмет на Община Белица. Той откри междурелигиозната дискусия, на която присъстваха десетки представители на различните религиозни общности в общината. И отбеляза, че дори сама по себе си многоликата аудитория е доказателство за толерантността,  разбирателството, хармонията и заедността, в която от векове съжителстват  хората от различните религии и етноси в Белица. Кметът Ревански благодари на своите гости от Националния съвет на религиозните общности в България за високата чест, която оказват на местните хора с присъствието си и с избора на темата на  дискусията - „Сътворението според небесните религии“.

Присъстващите бяха приветствани и от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед – представител на официалните гости на дискусионната среща.

Темата и проведената дискусия сама по себе си бяха насочени към опознаването и добруването между различните религиозни общности в страната ни, което е приоритет в дейността на НСРОБ.

„Белица трябва да бъде пример за хората по целия свят. Защото независимо от религиозната и етническата си принадлежности  между хората в района царят мир, любов и разбирателство. И ние усетихме това днес в рамките на провелия се дискусионен форум с тема „Сътворението според небесните религии“. – каза при закриването на събитието председателят на НСРОБ Бирали Мюмюн Бирали, който беше модератор на дискусията.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.