Радован Караджич –  окончателно осъден на доживотен затвор

Повече от 20 години след войната в бивша Югославия и трагедията в Сребреница – най-жестокото масово изтребление в Европа след Втората световна война, един от виновниците за тези трагични събития беше осъден на доживотен затвор.

Радован Караджич получи тази окончателна присъда по решение на Aпелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага. Той наследи Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия по обжалването на 40-годишната присъда на Радован Караджич. Бившият лидер на босненските сърби обаче получи по-тежко наказание от досегашното. Доживотната му присъда е окончателна. Тя беше произнесена на 20 март тази година в Хага.

Караджич е признат за виновен по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления като лидер на босненските сърби по време на войната в бивша Югославия в периода 1992-1995 година. Жертвите на тази война са повече от 100 000 души, като 38 000 от тях са цивилни и предимно мюсюлмани. След края на войната повече от 2 млн. души напускат Босна и Херцеговина.

С произнесената доживотна присъда за Радован Караджич от Международния остатъчен механизъм в Хага той става седмият сърбин, получил наказанието „доживотен затвор“.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.