Главният секретар Джелал Фаик уважи възпоменателна церемония по случай Деня на мъчениците

 

Главният секретар Джелал Фаик уважи церемония, посветена на отбелязването Деня на мъчениците в град Добрич – 18 март. Събитието беше  организирано от Посолството на Република Турция в София и Генералното консулство на Турция в град Бургас. На него присъстваха още районните мюфтии на Варна, Добрич, Разград, Русе, Търговище, както и директорите и преподаватели от ДУ „Нювваб“ – Шумен и ДУ – Русе. На възпоменателното тържество присъстваха и православни духовници, както и посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой.

Събитието премина с полагане на цветя във Военно гробище – музей в Добрич и молитва за душите на загиналите в битката при Чанаккале по време на Първата световна война.

 „Този ден е денят на най-голямата победа на турците по време на Първата световна война, а именно победата при Чанаккале или Галиполи.  На този ден почитаме паметта на войниците, загинали в името на отечеството навсякъде по света.” – подчерта в словото си турският посланик д-р Улусой. По думите му „българските граждани от турски произход са циментът, основата на нашите взаимоотношения и са мост на приятелство между нашите две страни”. По настояване на медиите турският посланик коментира решението на  управляващите в България първоначално да опростят, а след това да разсрочат дълговете на Главно мюфтийство. Д-р Хасан Улусой бе лаконичен, заявявайки: „Много се надявам всички религиозни общности в България да получават необходимата подкрепа, за да изпълняват религиозните си задължения”.

Във връзка с нападението в две джамии в Нова Зеландия той се обяви  категорично и против посегателството над религиозни храмове навсякъде по света.

„Сигурен съм, че в България не са ставали и вярвам, че няма да стават подобни посегателства. В мултикултурни и мултирелигиозни страни като България и Турция трябва  да се подхожда малко по-внимателно и да се отнасяме към всички еднакво. За съжаление има крайни радикалисти, на които трябва да се дава отпор и международната общност трябва да е срещу тях.” – заяви посланик Улусой.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.