ДЕКЛАРАЦИЯ НА МЮСЮЛМАНСКО ИЗПОВЕДАНИЕ

По повод терористичния акт в Нова Зеландия на 15 март 2019г.

 

От името на мюсюлманската общност в България. Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч на 15 март 2019 г., при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство.

Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години, ето че си дават плодовете. Огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците, които оформят общественото мнение, но за съжаление провалът е във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права.

Апелът ни е главно към медиите, да не прибягват към разпространение, публикация или говорене подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло.

От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че балканите са буре с барут. С оглед на това, ние, живеещите векове наред по тези земи, сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения. Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други видове омраза, основаващи се на нетолерантност и дискриминация, изграждат стени между хората, подхранват предразсъдъци и водят до тежки последствия.Политическата и медийна пропаганда, основана на омраза и расизъм, провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират хора, които се влияят от това.

Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.