Десетки убити и ранени след стрелби срещу две джамии в Нова Зеландия

 

Безмилостен акт на насилие очерни петъчния ден на 15 март в Нова Зеландия. Около 30 убити и близо 50 са ранените след открити две поредни стрелби в джамиите „Месджид ал-Нур“ и „Линууд“ във втория по големина град на страната Крайстчърч.

По думите на свидетели, по време на петъчната молитва белокож мъж, облечен в армейско яке и носещ очила, влязъл в мюсюлманския моливен дом и открил стрелба срещу мюсюлманите, които наброявали 300 човека. Влязъл първо в помещението на мъжете, стрелял няколко пъти, след което не насочил към залата, където били жените. След като стрелецът избягал от местопрестъплението станало ясно, че е атакувана и втора джамия в града. Сигналът за открития огън в първата джамия, „Месджид Ал-Нур“ в централната част на града, е получен около 13:40 часа местно време.

По информация на световни медии вече има четирима задържани за смъртоносните атаки – трима мъже и една жена. Крайстчърч е блокиран – училища и други обществени места са затворени. Полицията призовава всички граждани да останат по домовете си или на закрито до получаване на следващ полицейски инструктаж. Мюсюлманите в страната са съветвани да не посещават джамии в днешния ден.

По непотвърдена информация стрелецът пуснал стрийм на живо от смъртоносната си атака срещу джамията „Ал-Нур“ в Крайстчърч в социалната мрежа Facebook. След сигнал на полицията скоро след това видеото е било свалено от страна на Facebook и хората биват призовавани да не го разпространяват.

По повод случилото се премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза в изявление, че страната „преживява най-мрачните си дни в своята история“. По думите й много от мюсюлманите, събрали се за петъчната молитва в двете джамии, вероятно са мигранти.

"Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", заяви още новозеландският премиер.

„Mесджид Ал-Нур“ – централната джамия на Крайстчърч

Град Крайстчърч е вторият по големина град в страната, но е най-големият на територията на южния остров на Нова Зеландия. Той е с население от 388 000 жители. Според данните от преброяване през 2013 година мюсюлманите в Нова Зеландия са 1% от населението на страната.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Wiky.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.