ОИС: България да уважава правата на турската мюсюлманска общност и да върне конфискуваните вакъфски имоти

 

На 1 и 2 март тази година в Абу Даби, Обединени арабски емирства (ОАЕ) се проведе 46-ата сесия на Съвета на външните министри на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

В рамките на състоялата се сесия в началото на този месец Съветът на външните министри на ОИС прие няколко резолюции, свързани с мюсюлманските общности и мюсюлманските малцинства в страните, които не са членки на Организацията за ислямско сътрудничество.

Третата от всички общо пет приети резолюции е посветена на България и живеещата в страната мюсюлманска общност. В нея Съветът на външните министри на ОИС „Отново подчертава необходимостта от зачитане на човешките права на турската мюсюлманска общност и това да бъдат върнати мюсюлманските вакъфски имоти, конфискувани в България по време на предишни периоди и призовава мюсюлманите в България да обединят усилията си за укрепване на позицията на Главно мюфтийство в подкрепа на интересите на мюсюлманите“.

Официалният документ съдържа и призив за промени по отношение на политиката спрямо мюсюлманските общности и малцинства към правителствата на Ангола, Централноафриканската република и Шри Ланка. Резолюциите отразяват настоящи проблеми с мюсюлманските малцинства на териториите на Южни Филипини, Мианмар, Източна Тракия и Додеканезите (гръцки острови край бреговете на Турция), както и с мюсюлманите татари на Крим.

Организацията за ислямско сътрудничество е международна организация на ислямските държави в света. В нея членуват 57 държави, което я прави най-голямата мюсюлманска организация в световен мащаб.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.