За една международна мисия по добротворчество и как ученици от ДУ-Момчилград се наредиха сред творците на добро

 

 

 „И благовествай онези, които вярват и вършат праведни дела, че за тях са Градините, сред които реки текат!…“

(Свещен Коран, Сура „Бакара“:25)

 

Изминалият месец февруари 2019 година беше различен и специален за десетки ученици от Духовно училище-Момчилград. Един месец, изпълнен със смисъл, активизъм, сплотеност и… добротворство. Месец на израстване, удовлетворение и натрупани амбиции.

Историята на кампанията Believe and Do Good

През февруари тази година възпитаници на момчилградското духовно училище официално се включиха в инициативата Believe and Do Good, която е инициирана и вече особено популярна в Обединеното кралство, но все по-успешно придобива международно измерение.

Това е кампания, създадена oт FOSIS (Federation of Student Islamic Societies – Федерация на студентските ислямски общности) - най-голямата студентска мюсюлманска организация в Обединено кралство Великобритания. Учредена през 1963, до днес броят на членовете на FOSIS достига 90 000. 

През годините досега тази мюсюлманска студентска организация се развива като „гласа на мюсюлманската младеж“ във Великобритания. 

Кампанията Believe and Do Good (в превод – „Вярвай и прави добро“) е само една от множеството прояви на организацията. Инициативата се провежда през месец февруари всяка година и е насочена към практическото развиване на исляма у младежта. Не случайно на много места в Свещения Коран се споменават онези, които вярват и „вършат праведни дела“! В нея се включват предимно ислямски студентски общности, но инициативата е отворена за всички, без значение от възрастта, религиозната принадлежност и т.н.

Кампанията Believe and Do Good е насочена към добротворство в четири различни сфери. В това число влиза храненето на бездомни и нуждаещи се хора, почистване на обществени места, даряване на кръв (за навършилите пълнолетие само) и някакво креативно добро дело (по избор на младежите).

Акцията е интересна и нетрадиционна и с това, че насърчава и развива не само различни социални дейности, но и чисто духовни – като например стартирането на „Fajr Gang” – приятелски групи младежи, които се организират всяка сутрин да кланят сутрешната молитва заедно в джамията.

 

За пътя на една идея - инициативата Believe and Do Good oт Англия до Момчилград

Факт е, че на Запад мюсюлманите са доста активни в много отношения и имат всякакви организации, сдружения, ислямски и културни центрове и т.н., където се провеждат различни събития, кампании и инициативи за благото на обществото.

Как обаче една такава инициатива стигна до България и „зарази“ с добротворчество учениците от ДУ-Момчилград?     

Зад идеята една добра и полезна английска инициатива да достигне ислямските младежки среди в страната ни стоят няколко младежи от България. Единият от тях е Омар Абу Калбайн – студент с български произход, който през последните години живее и учи в Обединеното кралство. Самият той е страстен доброволец и активист - членува в различни сдружения и организации, основател и лидер е на скаутска група с 50 членове и т.н.

Омар заедно с приятелите си Абдуллах Терзи и Нейзи Карачобанов, които също са живели и на Запад, решават, че има какво да почерпят като опит от работата с мюсюлманските младежки общности в Европа. Решили, че искат да са полезни по някакъв начин на връстниците в родината си и да приложат от европейския опит в България.

„Така се случваше, че всеки път, когато се запознаех с някой активен мюсюлмански младеж в Англия, се оказваше, че и той членува във FOSIS. Това ме провокира и реших да посетя годишната им конференция и оттогава, вече една година, официално съм част от FOSIS. А Believe and Do Good е първият проект, по който работя директно с организацията.”- разказва за Grandmufti.bg Омар Абу Калбайн. 

„Човешка природа – когато намериш нещо ценно, искаш да го споделиш и с други.“ – отговаря младежът на въпроса как е дошла идеята да „пренесе“ тази инициатива и в България.

Младежите инициатори при посещението си в ДУ-Момчилград

 

Believe and Do Good в ДУ-Момчилград: Резултатите

При последното си идване в България през февруари тази година Омар и приятели се свързват с директора на ДУ-Момчилград. Идеята им е да мотивират връстниците си в училището да бъдат по-полезни за обществото. „Но не искахме просто да им връчим рибата. Решихме да ги научим как да си я наловят“. – споделя още младият мюсюлманин. 

Така първото нещо, което правят младежите инициатори, е да организират неформална тренировъчна сесия на тема „Доброволчество“, в която участие вземат всички желаещи сред учениците на ДУ-Момчилград. Освен че ги обучават, инциаторите ги запознават детайлно и със самата кампания Believe and Do Good

По време на проведеното обучение на учениците в Момчилград

 

„Първоначално не бяха много учениците, които проявиха интерес към кампанията, но до края на деня идеята плъзна като епидемия. Решихме да използваме социалните мрежи в наша полза: създадохме група, в която да подкрепяме младежите, докато тече самата кампания. Само ден по-късно бяхме поразени от количеството творчески идеи, които се бяха родили.“ – разказва въодушевено инициаторът Омар.

Работа в малки групи по време на обучителната сесия

 

Учениците от духовното училище се разделят на два отбора – момчета и момичета. Всеки от тях има избран лидер и помощник-лидери, които координират акциите на младежите във всяка от четирите сфери на добротворство. За лидер на женския отбор е избрана Фатиме Колаш от село Дагоново, която е в XII клас в ДУ-Момчилград.

Подготовката за благотворителния базар 

 

„За да съберем средства и да започнем доброволческите дейности решихме да организираме благотворителен базар в пансиона на момичетата. Успяхме да съберем една сума пари, а от селото на една съученичка – Долно Дряново, допълнително ни изпратиха още средства.“ – разказва за Grandmufti.bg лидерът на женската група Фатиме. Със събраните средства те закупили хранителни продукти от първа необходимост, които раздали на хора в нужда в град Момчилград. 

В помощ на нуждаещите се

 

Освен това закупили различни плодове, които раздавали на хора в местния парк, като идеята била да провокират положителни реакции у местните жители спрямо мюсюлманите. В рамките на кампанията девойките почистили и една от джамиите в града.

Момичетата в действие

 

На въпроса кой е най-силният стимул за това да бъде част от кампанията Believe and Do Good, ученичката Фатиме Колаш отговаря: „Щастието, което виждам в очите на човека отсреща; усмивката на лицето му, предизвикана от това, че е срещнал някой, който да му помогне.“ 

Момчетата също се включили активно в почистването на обществени места в града, успели да почистят и района около училището си в Момчилград.

Момчетата в действие

 

„Първоначално погледнах повърхностно на идеята, но в последствие си казах, че би било много хубаво да участвам – все пак това е едно добро начинание и много добър пример за останалите.“ – споделя дванайсетокласникът Ариф Ходжа от духовното училище, който е от гоцеделчевското село Буково.

Отборът на момчетата почистил обществените места около училището и организирал акция по даряване на кръв, в която се включили не само момичетата от другия отбор, но дори преподаватели от училището им. – „Имаше много повече желаещи да дарят кръв сред съучениците ми, но за съжаление се оказа, че не всички отговарят на условията за това, като например да имат навършено пълнолетие.“ – споделя и Мустафа Инузов, лидер на отбора на момчетата добротворци от духовото училище. 

В рамките на участието си в инициативата Believe and Do Good младежите поставили и кутия за събиране на пластмасови капачки в училище в подкрепа на кампанията „Капачки в действие“.

 

Директорът Ахмед Бозов и цялото ръководство на ДУ-Момчилград са възхитени от активизма на възпитаниците си и от постигнатите от тях  резултати само за един месец. По този повод в първите дни на месец март добротворците бяха посетени повторно от двама от инициаторите на Believe and Do Good за България – Абдуллах Терзи и Нейзи Карачобанов.

Гостите поздравиха всички участници за проявеното активно доброволчество по време на едномесечната акция и им връчиха грамоти за участие в кампанията, както и подаръци – настолни игри. 

Връчване на грамоти и награди за добротворство 

 

При срещата имаше възможност да се обсъдят различни аспекти на проведеното начинание, организаторите да получат обратна връзка от участниците и т.н. Освен това бяха обсъдени и идеи за бъдещи младежки  тренинги и обучения, в които да се включат учениците от момчилградското духовно училище. Така и българското участие в кампанията Believe and Do Good беше официално завършено.

Учениците от ДУ-Момчилград с брандирани тениски на кампанията Believe and Do Good

 

Този разказ е един малък пример за няколко неща. За това, че положителната промяна сред младежите в мюсюлманската общност у нас е възможна и има огромен смисъл в това да се работи с деца и младежи. Защото те ще бъдат двигателят на всичко онова, което ни се случва. И ако осъзнаем, че тази ниша – на работата с мюсюлманските деца и младежи в България, все още не е запълнена и повече хора насочат усилията си към нея, то има надежда за бъдещето!

  

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.