Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на среща с премиера Бойко Борисов

 

Снимка: http://www.gov.bg/bg

 

На 11 март (понеделник) тази година главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи бе на официална среща при министър-председателя Бойко Борисов в Министерски съвет. Мюфтията бе придружаван от главния секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик, а на срещата присъстваха още българския патриарх Неофит и мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод.

Срещата беше проведена по повод актуалните и наскоро приети промени в Закона за вероизповеданията, според които се предвижда опрощаване на дълговете на религиозните институции. Припомняме, че на 7 март (четвъртък) парламентарната Комисия по вероизповеданията одобри на първо четене промените, според които се опрощават всички публични задължения на българските вероизповедания. Към момента Мюсюлманско изповедание има задължения към държавата на стойност 8 109 000 лв.

В рамките на състоялата се среща премиерът Бойко Борисов изясни, че целта на предвижданите и гласувани на първо четене промени, е държавата да плаща, за да се избегне външното финансиране на вероизповеданията, както и да има гарант за единна държава със сигурност на религиозната общност и съжителство в  уважение и толерантност.

От своя страна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази мнение, че промените в Закона за вероизповеданията се случват със закъснение и че ако бяха решени навреме, то настоящите финансови проблеми много вероятно щяха да бъдат избегнати.

След края на срещата главният мюфтия в изявление пред представители на медиите уточни, че дълговете на Мюсюлманско изповедание са натрупани в периода от 2005 година насам и върху тях текат лихви.

„Ако приходите ни бяха достатъчни, ние при всички положения щяхме да погасим тези задължения.“ – каза главният мюфтия. Той обясни обаче, че приходите са крайно недостатъчни и една от причините за това е, че голяма част от вакъфските имоти на Мюсюлманско изповедание в България са одържавени по време на комунистическия режим и повечето от тях не са възстановени в последствие.

Всички участници в състоялата се среща на „Дондуков“ 2 се обединиха около позицията, че най-важното е да бъдат запазени единството на държавата и мирът.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.