6-те най-необикновени джамии в Африка

 

Мюсюлманите в света са построили стотици хиляди удивителни джамии в различните страни на земното кълбо. В някои от страните мюсюлманите са наложили свой архитектурен стил, като тези в Африка например, където е утвърден судано-сахелианския архитектурен стил.

Судано-сахелиански архитектурен стил

Джамиите, които ще видите по-долу, са изпълнени в судано-сахелианския архитектурен стил, известен със своята простота и изисканост. Строгите линии на зданията на  джамиите от този стил действително поразяват въображението.

Судано-сахелианската архитектура се отнася към редицата от стилове, общи за африканските народи в Сахел и тези от суданските пасищни райони в Западна Африка - на юг от Сахара, но на север от плодородните гористи крайбрежни райони.

В горещият и сух климат за строителство е уместно да се използват глинени тухли и глинена мазилка и също така големи дървени опорни греди, които стърчат извън стените.Тези стърчащи греди се използват при ремонтни дейности като строителни стълби.

 

1. Голямата джамия в Джене, Мали

Джене е най-известният старинен град в Африка на юг от Сахара, разположен  между реките Нигер и Бани, на 354 км югозападно от Тимбукту. В продължение на векове градът е процъфтявал благодарение на пряката си връзка с Тимбукту посредством реката и наличието на търговски пътища, водещи към златните и солни рудници.

Градовете Джене и Тимбукту дълго време били отправна точка за разпространението на исляма навътре в африканския континент. През XIII век местният управник приел исляма и заповядал дворецът му да бъде преустроен в джамия, като за себе си построил нов дворец, недалеч от джамията. От  този момент ислямът започва да се разпространява в африканския континент.

Сега Джене е селскостопански и търговски център, с няколко прекрасни образци на мюсюлманската архитектура, включително Голямата джамия. Влизайки в Джене още отдалеч се забелязва тази величествена джамия, съхранила в себе си следи от историята през изминалите векове.

Голямата джамия в малийския град Джене е уникално здание. Тя поразява не само с това, че е най-голямата джамия от глина в света, но и със своя особена малко странна красота. Тя е толкова необикновена по външен вид, че за западния човек, познаващ джамиите само от снимки, джамията в Джене е същински архитектурен мираж, възникнал на горещата африканска земя.

 

Точният период на построяването на първата джамия в Джене не е известен, но се предполага, че е била изградена през  1200 или 1330 година. Съвременното здание е построено на мястото на старата съборна джамия през 1907 година. То е построено изцяло от глинени тухли и е измазано с пясъчно-земен разтвор, който придава на сградата гладък скулптурен вид. Това е най-високата сграда в света, построена по този начин.

Стените на Голямата джамия са украсени с дървени греди, наречени „торон“, които излизат навън на разстояние около 60 см. Джамията е построена върху платформа с височина около 3 метра над терена, която е с размери 75х75 метра. Платформата предпазва джамията от повреждане, когато река Бани излезе от коритото си. Главният вход се намира от северната страна на зданието.

Молитвената стена „кибла“ на Голямата джамия е обърната на Изток, към Мекка. В молитвената зала може 3 000 човека да кланят намаз едновременно. Във всяка от трите кули на стената „кибла“ има ниша или михраб. В дясно от мирхаба в централната кула е построен минбер, откъдето се чете петъчната проповед. 

Дебелината на стените варира от 16 до 24 инча (61см) в зависимост от височината. Такива масивни стени са необходими, за да може да издържат теглото на цялата конструкция и също така да осигуряват необходимата защита от слънчевата топлина. През деня стените постепенно се нагряват и така джамията остава прохладна в продължение на целия ден. Тъй като климатът в Мали е горещ и сух с редки проливни дъждове, по зданието може да се появят пукнатини. 

По тази причина Голямата джамия непрекъснато се нуждае от ремонт. За тази цел местните жители провеждат ежегоден фестивал, по време на който всеки желаещ може да помогне за отстраняването на повредите по зданието.

Голямата джамия в град Джене е един от най-почитаните религиозни паметници в Африка. В знак на уважение към нея, тя е била включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Обектът включва в себе си архитектурни елементи, характерни за джамиите по целия ислямски свят, тя също така отразява естетиката и материалите, които жителите на Джене използнат от векове. Тази специфична и типична за региона архитектура, която се среща по цялата територия на Мали, може да се запази за векове, ако се поддържа правилно.

 

2. Джамията „Ларабанга“ – най-старата  джамия в Гана

Тази прекрасна джамия в Гана е една от най-старите джамии (около 700-годишна) в Западна Африка и в много източници е упомената като „Мекката на Западна Африка“. С тази джамия са свързани няколко интересни истории и интригуващи факти.

Както гласи легендата, търговецът Еюб, пътешествайки из Сахара през 1421 година, останал за една нощ в село Ларабанга. Докато спал в съня си видял послание да построи джамия в селото. Когато се събудил, той видял, че основата й е изградена. Така търговецът построил джамията в традиционния судано-сахелиански стил. На всяка от страните на зданието има отделни входове за мъже и жени, един за вожда на Ларабанга и един за мюеззина.

От времето на построяването си досега джамията на няколко пъти е била реставрирана. Световният фонд на паметниците е допринесъл за нейната реставрация и я е включил в списъка на 100-те най-изтънчени паметници в света.

Джамията има две високи кули с пирамидална форма: една за мирхаба, обърната към Мекка, а другото минаре - в североизточния ъгъл. Те са подсилени с дванадесет луковични елемента, които са украсени с дървени орнаменти. Цялата конструкция е боядисана в бяло.

Местната общност също е била подпомогната в рамките на проект по занаятите и туризма; получените средства ще се използват не само за покриване на разходите за поддръжка на джамията, но и за подобряване на икономическото положение на хората.

 

3. Джамия в Агадес, Нигер

Агадес е един от най-горещите градове в света и затова го наричат „вратата към пустинята“. Той е разположен в южния край на пустинята Сахара. Историческият център на града е важно кръстовище на керванната търговия и той е разделен на 11 квартала. В тях има множество глинени къщи и добре запазена джамия с минаре високо 27 метра, построено изцяло от глинени тухли. Джамията в Агадес е добре известна в Нигер. В миналото тя е служила като охранителна кула, тъй като градът е трябвало да може да противостои на обсади.

 

4. Голямата джамия в Бобо-Диуласо, Буркина Фасо

Историята на втория по големина град в Буркина Фасо в много отношения е по-интригуваща, отколкото тази на столицата Уагадугу. Той е с по-богати културен  живот и архитектура. Удивителната Голяма джамия на Бобо-Диуласо е впечатляващ образец на традиционната судано-сахелианска архитектура и е най-голямото здание в Буркина Фасо.

Джамията е била построена в края на XIX век в резултат на политически консенсус между местния крал и ислямския религиозен водач. Точната дата на построяването не е известна – някои казват 1880 година, други – 1882 или 1883, има предположения и за 1893 година дори.  Както и Голямата джамия в Джене в Мали, така и Голямата джамия на Бобо-Диуласо е украсена с минарета и има още 65 опорни колони, които са подредени в вид на коридор и на местата на пресичане образуват настояща шахматна дъска.

Джамията като цяло се състои от три различни части. Изградената молитвена зала разполага с 4 помещения за жените и 5 – за мъжете. Вътрешността на джамията е тъмна и строга (има електрическо осветление и вентилатори). Джамията се намира в добро техническо състояние, благодарение на редовните ремонти и всеки път, когато в сезона на дъждовете се появят увреждания, веднага биват отстранявани.

Тази джамия е гордост за втория по големина град на Буркина-Фасо и е една от основните туристически дестинации за гостите, посещаващи града.

 

5. Голямата джамия в Бани, Буркина-Фасо

Отношението в Буркина-Фасо към религиите е на принципа на религиозната търпимост, тъй като в страната има разнообразни религиозни и етнически групи и относителен баланс между основните религиозни групи – тези на мюсюлмани и християни.

Удивителното е, че последователите на двете религии практикуват своята вяра, така че да не пречат на всекидневния обществен живот.

Красивата джамия на град Бани е построена в малко пустинно селище и се явява като най-важната ислямска забележителност на страната. Тя е била построена по инициатива на местния жител Мухаммад ал-Хаджи след връщането му от хадж, който извършил вървейки пеша. Селските жители се събрали и заедно за две години я построили. Главната джамия и шест други, които я обкръжават, са групирани във формата на молещ се човек.

 

6. Джамията „Санкор“ в Тимбукту, Мали

Джамията в Тимбукту заедно с други две джамии е станала университет, особено важен в ислямската история и придобил голямо значение по времето на управлението на Манса Муса, за който се знае, че е бил най-богатият човек в човешката история.

 

Автор: Саида Ибрагимова

Източник: Islam.ru


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.