Френска търговска верига се отказа от пускането в продажба на спортен хиджаб заради възникнала полемика

 

Френската компания за спортни облекла и стоки Decathlon, специализирана в тази сфера, се отказа от продажбата на хиджаб за спортни занимания, тъй като новината предизвикала спорове и полемики сред обществеността на Франция.

Директорът на Отдел „Връзки с обществеността“ на Decathlon Ксавие Ривoар заяви пред медиите, че решението да се откажат от продажбата на хиджаб, вече качен на интернет страницата на компанията, е провокирано от расистки реакции. По думите му, пускането в продажба на нoвия продукт довело до подлагането на сътрудници на фирмата на оскърбления и заплахи.  Затова е взето решение засега този продукт да не бъде пускан за продажба във Франция.

В интервю за радио RTLфренският министър на солидарността и здравеопазването Аниес Бюзен подчерта, че такава стока не е забранена от закона. Но тя лично не споделя такава визия за жената и би предпочела френска фирма да не насърчава използването на ислямски забрадки и було.

Пресаташето на президентската партия „Република, Напред!" Орор Берже също изрази подобна позиция с думите „Спортът еманципира, а не подчинява“.

От своя страна обаче специалистът по връзки с обществеността на веригата за спортни стоки Decathlon Ривоар каза: "Напълно поемаме отговорността за решението да направим достъпен спорта за всички жени по света. Това е почти обществен ангажимент, щом позволява на жени да практикуват бягане, поемаме напълно ясно тази отговорност".  

Спортният хиджаб, който се очаквало да започне да се предлага от спортната търговска верига през идните седмици, е предназначен за бягане. Той вече се предлага в Мароко. 

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.