Как мюсюлмани в Ирак намират пресечната точка на богослужението и спорта

Наскоро кюрдският град Халабджа в Североизточен Ирак се прочу с нестандартната инициатива на една от джамиите в града.

Два пъти седмично, след сутрешната молитва за мюсюлманите, в джамията се провежда спортна гимнастика. Продължителността на спортните занимания е 45 минути и в тях може да се включат всички богомолци, независимо от тяхната възраст, предава местният информационен портал Kurdistan 24. Към момента в нея участие са взимали момчета и мъже на възраст между 13 и 75 години.

По думите на треньора по гимнастика Дара Махмуд, 45-минутните спортни занятия започват със загрявка, продължават с гимнастически упражнения и завършват с релаксация. Всички трениращи в джамията  получават консултации и съвети от треньора, съобразени с индивидуалното здравословно състояние на всеки от тях.

Целта на новото начинание в мюсюлманския храм е то да помогне на хората да се движат повече, а оттам и да се чувстват здравословно по-добре.

„Основното послание, което искаме да достигне до целия свят чрез тази инициатива, е, че джамиите не са само за богослужение. Може да ги използваме за обучение и друг тип дейности.” – казват още инициаторите на спортната инициатива в джамията на град Халабджа.

Инициативата в иракския град не е прецедент. Преди повече от година подобен проект беше стартиран и в една турска джамия.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Tempo.co

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.