Джамиите в Испания: история и съвременност

 

Кое е първото, което ни идва на ум, когато се сетим за Испания?

Повечето от хората веднага споменават испанския футбол и коридата. Но аз мисля за тази удивителна европейска страна, като си представям величествени дворци, исторически джамии, впечатляващи паркове и красиви архитектурни ансамбли с богат испански декор.

  • Историческото наследство на  Андалусия

Повечето от джамиите в Испания са били построени и използвани като култови съоръжения от мюсюлманите по време на Андалуския период (мюсюлманска Испания) в периода от 711 до 1492 година, когато различните мюсюлмански управители владеели големи части от Пиренейския полуостров. Този период е бил период на небивал разцвет и икономически подем, Златен век в изкуството, науката, архитектурата и медицината. Именно тогава са били построени най-красивите исторически джамии в страната.

В продължение на повече от осем века джамиите били неотменима част от социалния, политическия и културния живот в Испания. През този период в страната имало няколко стотин, ако ли не и хиляди джамии. Съгласно някои сведения, само в град Кордоба броят на мюсюлманските храмове достигал 3 000 джамии, бани и дворци. Това е било през 10-и век, когато Кордоба е бил един от най-големите градове на света. За съжаление, днес тези старинни джамии в Кордоба са изчезнали. Единствено изключение прави Великата джамия на Кордоба и руините от някои други джамии.

Строителството на джамии не се извършвало само в големите градове. И в малки населени места са били строени джамии, за да може вярващите да имат възможност да извършват своите петкратни ежедневни молитви.

Не е възможно да бъде разказано за всички джамии в Испания, но в този материал ще бъдат показани някои от най-известните джамии от миналото и съвременни действащи джамии.

  • Комплекс „Алхамбра“, град Гренада

Впечатляващ и сияещ, знаменитият комплекс „Алхамбра“ засенчва всички останали исторически паметници в Гренада. Този комплекс е включен в списъците на Световното наследство на ЮНЕСКО и ежегодно комплексът се посещава от около 3 млн. човека. Това е най-посещавания туристически обект в Испания и втори в Европа след Ватикана.

От неговите величествени кули се открива панорамата към града и околностите. Наименованието, дадено му от арабите - „Калат ал-Хамра“ („Червената крепост“), е свързано с факта, че зданието е построено от камъни с червеникъв оттенък.

Комплексът „Алхамбра“ представлява от само себе си мрежа от дворци, пълни с шедьоври от времето на управлението на мюсюлманите в Испания.

Този добре съхранен образец на ислямската архитектура представлява удивителен комплекс от дворци и градини, изпълнени от филигранно изпълнени мазилки по стени и арки, възхитителни вътрешни дворчета с изящни пана и мраморни колони, украсени с арабска калиграфия.

Гипсът и камъкът по стените допълват изображенията на дървета, цветя и фонтани и помагат във въображението да се появят картини от рая на земята. 

Романтично звучат наименования на отделните части на комплекса: Кулата „Идалго“, Вратата на Справедливостта, Лъвското дворче, Кулата на Принцесата, Залата на Посланниците. В състава на обширния комплекс, който няколко века е бил резиденция на управителите мюсюлмани и техните семейства, са били включени джамии, жилищни постройки, бани, градини, гробище и складове. Вътрешните дворчета, фонтани и водоеми в „Алхамбра“ хармонично са били свързани едно с друго.

Разхождайки се по територията на комплекса, по кипарисовите алеи, покрай портокаловите дървета и цъфтящи храсти, човек за кратко забравя за суетата на външния свят, потъвайки в атмосферата на спокойствието и почивката.

Отвън „Алхамбра“ представлява много строго здание, което прилича на крепост, но вътре той открива своята красота за посетителите, които с уважение стъпват по неговата територия.

 

  • Джамията в Кордоба

Епохата на хармоничното управление на мюсюлманите в испанската история прави така,  че град Кордоба да стане културен център за представителите на всички религии. Непрекъснато били откривани школи и университети, процъфтявало селското стопанство, търговията и промишлеността. Културното плодотворно съществуване в продължение на 800 години на трите религии (ислям, християнство и юдаизъм) – рядък случай в европейската история – довело до една от най-богатите исторически епохи на Испания.

Великата джамия на Кордоба е известна със своята смела архитектура и размери – тя е била най-голямата джамия в града. Независимо от това, че по време на своята многовековна история този архитектурен шедьовър е претърпял значителни изменения, много от оригиналните особености прекрасно са се съхранили. През 1984 година Великата джамия, известна още като „Мескита де Кордоба“, е включена в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, като част от историческия център на Кордоба.

 

Уникалният интериор на джамията с известните на цял свят арки от яспис, оникс, мрамор и гранит е бил ново решение в архитектурата. Двойните арки са помагали да се поддържа огромното тегло на високия покрив.   

Мескита също така има и позлатени мирхаби, и сини плочки.

 

  • „Мескита дел Кристо де ла Луз“, град Толедо

Тя е един от паметниците с класическа арабска архитектура, който се е запазил до наши дни. Джамията е построена през 999 година и е била известна с името Баб ал-Мардум. Строена е под ръководството на арабския архитект Мусс ибн Али де Саад, на работата на който голямо влияние оказала архитектурата на Великата джамия в Кордоба. След завоюването на Толедо от християните през 1085 година, по заповед на крал Алфонсо VI джамията е била преустроена в християнски храм и получила името Кристо де ла Луз.

Днес този къс от древната архитектура представлява интересна смес от различни култури. Интериорът й не може да се похвали с величествени фасади, но колоните и подковообразните арки образуват девет различни секции, като всяка от тях предлага различни геометрични решения.

Джамията представлява малка квадратна конструкция, разказваща за историята на града чрез своята архитектура. Под стъкления под се виждат добре съхранени фрагменти от римски път, а на обзорния балкон се открива  великолепна гледка към северните покрайнини на града. 

 

  • Джамията “Ал-Kасар”, град Херес де ла Фронтера

Джамията в бившата крепост Ал-Kасар” в град Херес де ла Фронтера е единствената запазила се джамия от 18 други построени в андалуския град по времето на мюсюлманското управление.

Най-старите части от крепостта датират от 11. век, но по-голямата част от крепостта е построена през 12. век. След християнското завладяване на “Ал-Kасар“ по времето на управлението на Алфонсо Х, от Кастилия през 1264 година тя е била преустроена в Католическа църква с името „Санта Мария ла Реал“, а минарето й - в колона. През 1931 година целият крепостен комплекс е бил обявен за обект от културен интерес.

Елегантен и внушителен паметник, който заема важно място в историята на Испания, „Алкасар“ в Херес де ла Фронтера е бил първо построен от мавританските владетели на Андалусия през 11. век.

В монументалния ансамбъл „Алкасар“ в Херес може да се види много добре съхранената многовековната история. От крепостта може да се види панорамата на града. При разходка около двореца може да се видят неговите стени и кули или задната част на зданието.

 

  • „Башня Хиралда“, град Севиля

Символът на Сивиля е тази кула, която някога е била минаре на Голямата джамия на Севиля. Красиво осветена през нощта, тя се вижда отдалеч. В продължение на 800 години кулата Хиралда е била най-високото здание в града с височина 103 метра, което я прави по-висока от лондонския Биг Бен и кулата в Пиза.

През 1987 година ЮНЕСКО обявява главната забележителност на Севиля за обект на Световното кутурно наследство и това е напълно обяснимо – кулата Хиралда е с богата история и представлява от себе си голяма художествена и архитектурна ценност.

Построена е през 12. век по подобие на джамията Кутубия в Маракеш (Мароко). Кулата Хиралда е бившо минаре от периода Алмохада – испанския архитектурен Ренесанс. От наблюдателната й площадка се открива великолепна гледка към града.

 

  • Съвременни действащи джамии в Испания

Точният брой на джамиите в Испания варира според различните източници. Според информация на Обсерваторията за религиозен плурализъм в Испания към месец май 2018 година броят на мюсюлманските храмове е бил 1588. 

Според друго преброяване, през 2010 година в страната е имало 13 големи джамии и повече от 1000 малки джамии и молитвени стаи, чийто общ капацитет е 1,5 млн. мюсюлмани в Испания. 

Броят на джамиите се увеличава с разпространението в Испания на интереса към Исляма, като главната причина за това са имиграцията от ислямските страни и нарастването броя на туристите мюсюлмани в страната.

 

  • Централната джамия в Мадрид

В действителност това е Ислямският културен център на Мадрид, в чието здание е построена и джамията. Централната джамия на Мадрид е известна с името „Абу Бакр“ и е построена в съседство с района Тетуан. Центърът е разположен на четири етажа и освен джамията разполага още и с офиси, детска градина, училище, библиотека, зрителна зала и магазин. Проектант на центъра е архитект Хуан Мора. Центърът е в същото време и седалище на Съюза на ислямските общини в Испания и Ислямската община на Мадрид.

Джамията „Абу Бакр“ има действащо съглашение за сътрудничество с Мадридската община и държавата посредством Ислямската комисия на Испания. Центърът изпълнява религиозни, благотворителни, образователни, културни и социални функции. Ислямският център на Мадрид се намира в центъра на града и се препоръчва за посещение наравно с другите забележителности на града.

 

  • Джамията на името на Крал Абдул Азиз, град Марбея

Тази джамия е построена в град Марбея. Тя е с огромно значение, тъй като е една от първите джамии, построени в днешно време (1981) в Испания. Финансирана е от Саудитска Арабия и е с капацитет повече от 800 човека. В нея е и жилището на имама, като сградата разполага още с  библиотека и прекрасни градини. 

Архитектурата се явява като пример на съвремнната арабска архитектура, вдъхновена от андалуската. В джамията се обособени отделни зони за мъжете и жените. В джамията азан се изпълнява по пет пъти дневно.

 

  • Джамията в Гранада

 

Откриването на Голямата джамия в Гранада е свързано с откриването на първата джамия в града след събитията преди 500 години в Алхамбра.

 

Джамията в Гранада се състои от три основни елемента: градина, молитвена зала за 500 вярващи и Център за ислямски изследвания. Бялото тухлено здание е построено на 2100 кв. метра площ и е с червен керемиден покрив с квадратно минаре, разположено по средата на общата градинска площ. Мюеззинът трябва да изкачва 59 стъпала на минарето, за да може да прочете азана за молитва. От градината се открива гледка към живописната долина на река Даро в посока на Алхамбра, намираща се в планината Сабика.

Градината при джамията е украсена с два фонтана с класическа андалуска мозайка, а растителността е от местните средиземноморски видове като ела, маслина, нар, портокал и лимон.

Джамията в Гранада с нейното семпло здание и живописна градина е място, където може да отдъхне не само мюсюлманин, но и всеки турист. Тя отразява безупречната жизненост на пророческите послания, отразени в исляма.

 

Автор: Саида Ибрагимова

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.