Д-р Селиме Хасанова - първата мюсюлманка от България с докторска степен по теология

 

„Усвояването на науката е фарз за всеки мюсюлманин, без значение дали е мъж или жена.“

Пратеника Мухаммед (с.а.с.)

 

На 20 февруари (сряда) 2019 година преподавателят във Висшия ислямски институт в София Селиме Хасанова защити докторска степен по Хадисознание във Факултета по теология на Анкарския университет в Република Турция. Темата на докторската й теза бе „Хадис-културата в България“, а разработването й се случи под научното ръководство на преподавателя проф. д-р Мехмет Емин Йозафшар.

Академичното постижение на д-р Селиме Хасанова е първото по рода си в историята на мюсюлманската общност в България – тя стана първата жена ислямски теолог с академична степен „доктор“ в страната ни. По този повод я поздравяваме от сърце и й пожелаваме още много успехи в академичното й развитие! Нека с постигнатия си успех и надбавеното знание е в още по-голяма полза за своите студенти и за цялата мюсюлманска общност в България! Надяваме се примерът й да мотивира общността на жените мюсюлманки за развитие и надграждане на знанието, както и да припомни, че ислямът не прави разлика между мъжете и жените по отношение на усвояването на знания. 

Д-р Селиме Вейсал Хасанова към момента преподава в дисциплините „Въведение в хадис“ и „Хадис“ във Висшия ислямски институт, като е преподавател и по Турски език в института. Хадисознанието винаги е било обект на интерес в научното й развитие. През 2007 година тя защитава магистърската си теза на тема „Юсуф Зияеддин Езхери и хадисознанието в България (1920-1950)“ в Катедрата по основни ислямски науки на Института за социални науки към Анкарския университет. Пише магистърската си теза отново под научното ръководство на проф. д-р Мехмет Емин Йозафшар.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.