Среща на добра воля

 

По време на свое посещение в град Видин на 21 февруари (четвъртък) тази година заместник главният мюфтия и председател на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) Бирали Мюмюн Бирали направи посещение на добра воля на Видинската епархия. Представителят на Мюсюлманско изповедание беше посрещнат от видинския митрополит Даниил.

„По време на срещата обсъдихме измененията и допълненията в новия Закон за вероизповеданията, както и позитивите и предизвикателствата пред религиозните общности у нас, които биха могли да произлязат от тези изменения.“ – каза за Grandmufti.bg заместник главният мюфтия Бирали Бирали. Той сподели още, че по време на посещението си във Видинската митрополия е представил дейността на председателствания от него НСРОБ, както и участието с почетното си членство в него на Българската православна църква.  

Факт е, че срещите и позитивните взаимодействия между Мюсюлманско изповедание и Видинската епархия не са новост. Години наред местното районно мюфтийство на Монтана, което е със седалище в град Видин, и Видинската митрополия поддържат взаимоотношения в духа на взаимно разбирателство и толерантност. Дори сградите на джамията с библиотека „Осман Пазвантоглу“ и тази на Видинската митрополия са разположени на една и съща улица в града.

Видин винаги е бил пример за толерантност и добросъседство между мюсюлманската и християнската общности в България. И с многообразието си днес той продължава да показва, че може да живеем в мир, разбирателство и взаимопомощ, независимо от религиозните различия помежду си.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.